måndag 15 april 2024

inloggad som

Viraspec ändrar kurs för covid-tester

|  
|  

Smilebolaget Viraspec skulle innan hösten ta fram ett billigt, snabbverkande covid 19-test, som skulle mäta antikroppar såväl som virusnivåer. Men så svängde marknaden och nybildade Viraspec ändrade sina planer. Nu ska de i stället ta fram en serie tester och först ut är ett infektionstest.

– Mest för att folk började använda sig av dåliga antikroppstester. Vi såg att det fanns ett större intresse för ett snabbt och känsligt salivtest på marknaden, säger Kristofer Cook, styrelseordförande i Viraspec.

Det nya testet är ett snabbverkande salivtest som, till skillnad från den första versionen, enbart visar om det finns en pågående infektion och ger svar inom fem till 15 minuter.

Tekniken baseras på den brittiska vd:n Roberts Porters etablerade forskning, han har tidigare utvecklat teknik för snabbverkande graviditetstest.

– Tanken är att vi ska skala upp det här nu under hösten och lämna prov till potentiella kunder, och även få klinisk validering, säger Kristofer Cook.

Deras huvudfokus är fortfarande att testen ska vara kostnadseffektiva och ha en hög känslighet. Planen är att efter hand lansera flera tester som de har i sin pipeline.

– Idén är att vi ska ha en portfölj med kompletterande produkter. Vi vet inte hur utvecklingen kommer att ske nu under hösten globalt men man kan gissa att intresset kommer att vara rätt stort, säger Kristofer Cook.

Mette Carlbom

Smilebolaget Viraspec skulle innan hösten ta fram ett billigt, snabbverkande covid 19-test, som skulle mäta antikroppar såväl som virusnivåer. Men så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.