lördag 27 april 2024

inloggad som

Nytt forskarbolag ska ge bättre internkommunikation

|  
|  

ComVal Research är resultatet av fyra års forskning vid Lund Universitet om att kvantifiera hur bra företag är på internkommunikation och vad de kan göra för att bli bättre. Professorerna Mats Heide och Jesper Falkheimer, docent Charlotte Simonsson och filosofie doktor Rickard Andersson har dessutom fått LU Holding och kommunikationsbyrån Gullers som delägare.

– När det handlar om faktiska kanaler som ett intranät eller en personaltidning så kan man se hur många som loggar in. Men när ett företags ledning säger att det är högt i tak så är det svårare. Därför har vi ett verktyg som kan gå in och se på de mer fluffiga områdena och sätta siffror på kommunikationens akilleshäl där man inte kunnat mäta, säger ComVals vd Alice Larsson till Rapidus.

Verktyget ska mäta hur ledning respektive anställda uppfattar faktorer som om man kan säga vad man vill på arbetsplatsen, men också mer hårda fakta som hur ofta personalinformation skickas ut för att skapa en helhetsbild av internkommunikationen. Därefter analyseras resultatet av forskarna, som kommer mer förslag om förbättringar.

Att Gullers Grupp, med nästan 200 anställda och en omsättning på en kvarts miljard kronor, gått in som delägare ser Alice Larsson som ett kvitto på att verktyget behövs.

– De har sett potentialen utifrån sina kundkontakter och upplever att många behöver det. Men vi har inget formaliserat samarbete, säger hon.

Hon själv lämnade i mars sin roll som verksamhetsledare för den ideella föreningen Pink Programming, som arbetar för att locka fler kvinnor till programmeringsyrken.

– Jag blev kontaktad av en av forskarna eftersom jag läst deras masterutbildning och det var för spännande för att tacka nej. Vi hade intresserade kunder redan i mars, men av förklarliga skäl valde de att pausa. Så vi drar igång efter sommaren i stället, säger Alice Larsson.

Niclas Lindstrand

ComVal Research är resultatet av fyra års forskning vid Lund Universitet om att kvantifiera hur bra företag är på internkommunikation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.