tisdag 5 mars 2024

inloggad som

… och används i kampen mot corona

|  
|  

Det är fler än bara storbolag som har användning av Neo4j:s grafdatabas. Grundare och vd Emil Eifrem känner till minst 25 projekt som använder den i kampen mot corona.

– Den användes till exempel väldigt framgångsrikt för contact tracing i Singapore. Och German Center for Diabetes Research analyserade 19.000 vetenskapliga artiklar relaterade till corona via vår databas för att hitta existerande läkemedel som kan funka mot covid-19, säger han.

Det är inte första gången forskare använder grafdatabasen för textanalys och att hitta kopplingar mellan artiklar. I detta fall handlade det bland annat om att hitta artiklar som tog upp om andra sjukdomar med liknande symtom och fungerande behandlingar som kan testas för covid-19.

Grafdatabasen är, enligt Emil Eifrem, även väldigt användbar för att spåra smittan. Detta genom att använda samma metod som användes vid den uppmärksammade internationella journalistiska granskningen om ”Panama papers”.

– Det är samma princip. De här personerna som granskades, kändisar och makthavare, sätter inte in pengar direkt i ett hemligt konto utan gömmer oftast pengarna via flera hopp bort. De hoppen och kopplingarna kunde vår grafdatabas avslöja. Det är samma grej med corona. Man måste spåra smittan flera steg bakåt, säger Emil Eifrem.

Emiliano Strauss

Det är fler än bara storbolag som har användning av Neo4j:s grafdatabas. Grundare och vd Emil Eifrem känner till minst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad