tisdag 30 april 2024

inloggad som

… och används i kampen mot corona

|  
|  

Det är fler än bara storbolag som har användning av Neo4j:s grafdatabas. Grundare och vd Emil Eifrem känner till minst 25 projekt som använder den i kampen mot corona.

– Den användes till exempel väldigt framgångsrikt för contact tracing i Singapore. Och German Center for Diabetes Research analyserade 19.000 vetenskapliga artiklar relaterade till corona via vår databas för att hitta existerande läkemedel som kan funka mot covid-19, säger han.

Det är inte första gången forskare använder grafdatabasen för textanalys och att hitta kopplingar mellan artiklar. I detta fall handlade det bland annat om att hitta artiklar som tog upp om andra sjukdomar med liknande symtom och fungerande behandlingar som kan testas för covid-19.

Grafdatabasen är, enligt Emil Eifrem, även väldigt användbar för att spåra smittan. Detta genom att använda samma metod som användes vid den uppmärksammade internationella journalistiska granskningen om ”Panama papers”.

– Det är samma princip. De här personerna som granskades, kändisar och makthavare, sätter inte in pengar direkt i ett hemligt konto utan gömmer oftast pengarna via flera hopp bort. De hoppen och kopplingarna kunde vår grafdatabas avslöja. Det är samma grej med corona. Man måste spåra smittan flera steg bakåt, säger Emil Eifrem.

Emiliano Strauss

Det är fler än bara storbolag som har användning av Neo4j:s grafdatabas. Grundare och vd Emil Eifrem känner till minst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.