söndag 19 maj 2024

inloggad som

Lundabolagets virustest snart redo för marknaden

|  
|  

Bioteknikbolaget Diagonal Pharma bildades för två månader och har snart sin andra prototyp klar. Bolaget utvecklar en multiviral plattform för diagnostisk testning med fokus på covid-19. Inom kort inleder de ett samarbete med Karolinska Institutet.

Det Lundabaserade bolaget bildades i samband med att pandemin tog fart. Grundarna är serieentreprenören och Reccan Diagnostics vd Johan Källstrand, Spermosens grundare Kushagr Punyani samt Andreas Nyberg.

– Vi såg att vi kunde göra skillnad. Det har varit mycket prat om testning och då tänkte vi att vi gör ett riktigt bra test, säger Andreas Nyberg, forskningschef på Diagonal Pharma och med bakgrund på medicinteknikbolaget Immunovia.

Tekniken baseras på den molekylärbiologiska metoden RT-LAMP, en metod för gendetektion, i kombination med en elektrokemisk metod. Med en lätt modifiering ska plattformen även kunna användas för att testa andra virus och i förlängningen även andra sorters smittor.

En investerargrupp bestående av Stefan Lundgren, Peter Nilsson och John Moll har gått in med cirka två miljoner i bolaget. Utvecklingen sker i samarbete med bland andra det brittiska bolaget Zimmer & Peacock som nu färdigställer den andra prototypen.

– Vi kommer att testa den med Karolinska Institutet. Målet är att göra det strax efter midsommar, parallellt med det jobbar vi vidare på en tredje, i stort sätt färdig, prototyp som blir den slutgiltiga, säger Andreas Nyberg.

Just nu är det många som utvecklar tester för covid-19. Vad är speciellt med just ert?

– Det är väldigt snabbt och går på cirka en kvart att få svar. Det kommer även bli lättanvänt och så standardiserat som möjligt för att underlätta snabb integrering i vårdsystem runt om i världen. Samt kommer vi att kunna testa många prov samtidigt. De allra flesta snabbtester som nu tas fram görs på enstaka prov, säger han.

Den tredje och slutgiltiga versionen ska ta 100 prov i taget och enligt planen vara färdig för uppskalning och lansering till hösten.

Mette Carlbom

Bioteknikbolaget Diagonal Pharma bildades för två månader och har snart sin andra prototyp klar. Bolaget utvecklar en multiviral plattform för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]