fredag 3 maj 2024

inloggad som

Lovande resultat för diabetesforskning från Malmö

|  
|  

Malmöbolaget Abarceo har just öppnat en ny finansieringsrunda för att ta in tolv miljoner kronor, där fem miljoner är garanterade av nuvarande ägare. Pengarna ska användas till förberedelser inför kliniska studier av bolagets läkemedelskandidat, som skulle kunna bli det första läkemedlet i världen med potential att bota diabetes typ 2.

Bolaget hoppas kunna stänga emissionen till sommaren, säger Tara Heitner, vd för Abarceo.

– Vi har spännande resultat som ska publiceras från en djurstudie av vår läkemedelskandidat. Resultaten ska ligga till grund för en ny patentansökan, säger hon.

Det är forskarna Claes Wollheim och Albert Salehi vid Clinical Research Centre i Malmö som har visat att ickefungerande betaceller – som hos en frisk människa producerar insulin – kan börja fungera igen efter att ha behandlats med en specifik kemisk substans.

I dag finns ingen behandling som kan bota eller reversera sjukdomen, vilket denna substans har potential att göra. Diabetes typ 2 är en av de mest utbredda sjukdomarna och drabbar över 400 miljoner människor över hela världen. Dessutom har uppskattningsvis 200 miljoner människor diabetes utan att veta om det.

Bolaget kör studier hos kontraktsforskare i Tyskland och på Lunds universitet. Abarceo är ett portföljbolag till LU Holding och sysselsätter en handfull personer.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Abarceo har just öppnat en ny finansieringsrunda för att ta in tolv miljoner kronor, där fem miljoner är garanterade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.