söndag 4 juni 2023

inloggad som

Till de påstådda profitörernas försvar

Det kinesiska tecknet för ordet kris betyder också möjlighet. Åtminstone påstods det i ett avsnitt av Simpsons och inte skulle väl de hitta på saker? För många av de skånska tillväxtföretagen är verkligen coronakrisen också en möjlighet.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus obotlige optimist

Ska vi börja med att konstatera att det inte är något fel på att tjäna pengar nu heller? Den röda kvällstidningen ylar visserligen om ”coronaprofitörer” på sin regeringstrogna ledarsida, men samtidigt har samma tidning låst artiklar av typen ”Så vet du om du blivit smittad” bakom sina betalväggar.

Tvärtom, det är bra för oss alla att några växer i kristider. De har underleverantörer, de kan anställa, de behöver skaffa sig IT-tjänster och deras anställda köper prylar. Toppen! (Om de dessutom behöver ett piggt nyhetsbrev om det innovativa näringslivet i Öresund så skadar det inte heller.)

Vissa branscher passar bara bra i den nya och förhoppningsvis tillfälliga coronavärlden. Dataspel är precis den eskapism som behövs och inte helt oväntat ökade nedladdningen på Steam med 40 procent så fort självpåtagen karantän blev en trend bland försiktiga och/eller arbetsskygga. Digital distribution är standard i branschen sedan flera år och man kan inte sitta dygnet runt och försöka tolka chefsepidemiologen som om hans yttranden vore Bibelkoden eller Bob Dylans texter. (Den nya Dylanlåten ”Murder most foul”, som till synes handlar om mordet på JFK, är ungefär lika lång och kryptisk som Bibeln. Men jag är mer säker på att Dylan finns. Hur osannolikt det än verkar.)

Att sedan företag som Malmöbaserade SharkMob liksom nån liten fordonstillverkare på Hisingen hjälper vården genom att göra 3D-visir för att skydda mot spridning gör att man känner sig som en god medborgare när man lirar lite till.

Automatiseringen gynnas också och om den kombineras med sjuk- eller hälsovård är det bingo. MedicPens nye vd Jan Andersson kan räkna med att företagets uppkopplade läkemedelsdispenser gått från en spännande produkt för framtiden till något som äldreboenden runt om i världen vill ha nu på en gång, helst i går.

När nu hela livet ska levas på distans så är det förstås många som har potential att vinna på distansarbete och inte bara på tidsfördriv. Teleoperatörerna muttrar om sina kapacitetsproblem hela vägen till banken. Och specialisterna på distansutbildningar, som till exempel TicTac och StudyBee, möter en efterfrågan som de bara kunnat drömma om för en månad sedan.

Andra har skruvat om sina produkter blixtsnabbt. Greg Dingizian hade en närmast övernaturlig tajming genom att ta över resesäkerhetsföretaget Safeture i Lund lagom till att alla ville kunna följa sina anställda. Särskilt med gratistjänsten för att följa coronautbrottet som togs fram ögonblickligen.

Nu är förvisso jobbresor lika sällsynta som fladdermussoppa på skånska krogar, men tjänsten hann få en uppmärksamhet på någon vecka som annars hade tagit flera år att skaffa. Systerföretaget Curando, som Dingizian inte har köpt (än), kan göra samma resa med sin digitala frånvarotjänst som vips anpassades till att spåra coronasymptom.

Sist (och faktiskt även minst) bland coronakrisens vinnare märks katten Stella på Engelbrektsgatan i Malmö, hon tycker att det är en utmärkt idé att matte och husse är hemma hos henne mycket mer.

Var och en av dessa, och alla andra som kan ställa om, gör bäst i att utnyttja krisen maximalt i stället för att skämmas. Inte bara för sin egen skull, de måste bära alla oss andra som oroar oss för efterfrågan under de närmaste månaderna och åren. Det är inte ett dugg fult. Det är inte som om de sålde handsprit för 750 kronor flaskan på Tradera eller tog 6,6 procents ränta på en uppskjuten skatteinbetalning. Där kan vi snacka om coronaprofitörer.

Det kinesiska tecknet för ordet kris betyder också möjlighet. Åtminstone påstods det i ett avsnitt av Simpsons och inte skulle […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl