fredag 26 april 2024

inloggad som

Fluoguide gör tre kliniska studier på ett år

|  
|  

Det köpenhamnska bioteknikföretaget Fluoguide grundades 2018 och noterades på svenska Spotlight Stock Market i maj 2019. Nu väntar tre kliniska faser redan i år – och produktion av den slutliga kommersiella produkten.

Vd Morten Albrechtsen berättar för Rapidus att farten beror på att produkten inte är något läkemedel och inte kräver tusentals patienter i kliniska test. Det handlar om ett material som gör cancerceller självlysande under operationer, vilket ska hjälpa kirurgerna att inte missa cancerceller när de opererar bort tumörer. Potentialen är att fler operationer lyckas så att sjukhusen sparar tid och pengar – och fler patienter botas.

– Vi räknar med att starta fas 1 och 2, som slås ihop, under andra kvartalet med en eller två patienter. Under tredje kvartalet ska vi har vår första riktiga produkt klar för kommersiellt bruk. Den ska användas i fas 3-studien med tre till fyra patienter. Sedan tillståndsprocesser och säljstart, som vi väntar oss under 2023-24, säger Morten Albrechtsen.

Företaget väntar in i det längsta med patentansökningar i Europa och USA. Först därefter blir det aktuellt att ta in mer kapital. Fluoguide fick in nästan 20 miljoner danska kronor vid en nyemmission i maj och hade i mars ett börsvärde på 120 miljoner kronor.

Morten Albrechsen leder ett team av sju personer som ska driva företaget genom de kommande faserna. Bland Fluoguides fem styrelsemedlemmar märks två svenskar: näringslivsprofilen Arne Ferstad och investeringsspecialisten Micaela Sjökvist.

Keld Broksø

Det köpenhamnska bioteknikföretaget Fluoguide grundades 2018 och noterades på svenska Spotlight Stock Market i maj 2019. Nu väntar tre kliniska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.