lördag 20 april 2024

inloggad som

Tungviktare designar Lunds Science Center

I somras blev det klart att danska Cobe vann arkitekttävlingen för att rita Lunds nya science center. Nu kan Rapidus avslöja att interiören ska designas av tyska bolaget bakom till exempel BMW Museum i München, Shanghais naturhistoriska museum, Den Blå Planet i Köpenhamn och Nobelmuseet i Stockholm.

– Det är verkligen två profiler som ska mötas. Atelier Brückner är ett väldigt spännande företag som specialiserar sig på inredning och scenografi för utställningar, säger Peter Andersson, tillförordnad vd på Science Village Scandinavia och projektchef för centret.

Förhoppningen är att inviga centret – som ska vända sig till allmänheten – år 2024 och inom en månad ska en hemsida för projektet lanseras. Verksamheten kommer sannolikt att bedrivas genom en ny stiftelse och byggnaden blir troligen den enda fastigheten som Science Village Scandinavia bygger själva i området.

– Vi jobbar med rätt långa tidshorisonter. Kommunen arbetar med detaljplanen för kvarteret och under tiden har vi tid att internt vidareutveckla konceptet. Science Centret beräknas att få minst 155.000 besökare per år och kommer att bli ett viktigt fönster för spetsforskningen som bedrivs i Lund vid bland annat ESS och MAX IV, säger Peter Andersson.

Emiliano Strauss

I somras blev det klart att danska Cobe vann arkitekttävlingen för att rita Lunds nya science center. Nu kan Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.