måndag 13 maj 2024

inloggad som

Lösning för smarta elnät tar in 20 miljoner

|  ,
|  

Energiteknikföretaget Dlaboratory, eller dLab, i Lund tar in 20 miljoner kronor i en kraftigt övertecknad nyemission. Pengarna ska användas till att expandera utomlands och redan nu planerar företaget en börsintroduktion under 2021.

– Jag är otroligt glad att emissionen blev så övertecknad, det gör att vi kan öka takten på internationaliseringen. Styrelsen har bestämt att vi tittar på nästa steg redan nu, så vi siktar på att gå till börsen under nästa år, säger dLabs vd Mats Didriksson till Rapidus.

dLab mäter och analyserar händelser i elnätet för att förhindra strömavbrott. Affärsidén uppkom som ett akademiskt projekt efter stormen Gudrun för att identifiera kommande avbrott innan de sker.

– Sverige har ett ganska väl fungerande elnät, utmaningarna är större i andra länder med andra system och förutsättningar. Men komponenterna är desamma, det är bara spänningen som skiljer. Därför fungerar vår lösning i alla länder. Övergången till mer förnybar energi gör också att elnäten blir mer påfrestat med decentraliserad produktion av energi i många små vindkraftverk och solceller, säger Mats Didriksson.

I dag har dLab många regionala och lokala elbolag i Sverige som kunder. Internationellt pågår pilotprojekt i Norge, Finland, Storbritannien – och Indonesien.

– Vi jobbar brett och det är bara tur att vi fått kontakt med det indonesiska energibolaget, men folktäta länder med stora problem i elnätet är en intressant marknad. Våra affärer tar tid att göra innan bolagen sätter ned foten och kör, de behöver bli mer proaktiva för att dra full nytta av systemet, säger Mats Didriksson.

14 miljoner av det nya kapitalet kommer från nya ägare, främst Softhouse Invest och det Stockholmsbaserade investmentbolaget Alted. Samtidigt har dLab anställt Henrik Winberg som globalt försäljningsansvarig. Han kommer från en motsvarande tjänst på Crunchfish.

Niclas Lindstrand

Energiteknikföretaget Dlaboratory, eller dLab, i Lund tar in 20 miljoner kronor i en kraftigt övertecknad nyemission. Pengarna ska användas till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.