fredag 9 juni 2023

inloggad som

Special: Nostrapidamus siar om 2020

2020 är en skrämmande sifferkombination. Den är stor, jämn och går att göra en massa roliga saker med om man bara leker lite med miniräknaren. Med andra ord, allt som krävs för att förutspå jordens undergång. Riktigt så långt vill inte Rapidus gå, men det lär bli ett tillräckligt dramatiskt år när Nostrapidamus smygkikar i sin kristallkula.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus framtidsminister

Öresundskraft blir sålt – eller inte

På söndag har helsingborgarna folkomröstning om Öresundskrafts framtid. Förmodligen blir det nej, det är en fin svensk tradition att folkomröstningar säger nej till det mesta. (Utom kärnkraftsomröstningen, som ingen har en aning om hur den slutade.) Frågan är om kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och övriga som vill sälja energibolaget kommer att göra det i alla fall. Att strunta i resultatet av folkomröstningar är också en fin svensk tradition.

Säljs Öresundskraft till den utvalda budgivaren, som alltså inte är ett annat kommunalt energibolag, så kan vi räkna med en rad uppköp från stora placerare. Säljs inte Öresundskraft nu så fortsätter de kommunala bolagen, med Kraftringen i spetsen, att slås ihop med varandra.

Brexit blir av

Mannen med det lustiga håret (engelsmannen med det lustiga håret alltså, amerikanen med lika lustigt hår återkommer vi till) har fått majoritet i parlamentet och då blir det Brexit. Förhoppningsvis till och med under ordnade former, i den mån brittisk politik kan kallas ordnad.

För svenska exportbolag blir det tuffare när en av de viktigaste marknaderna skärmar av sig från omvärlden. Samtidigt kan vi få en import av brittiska företag som vill komma åt EU:s inre marknad och gillar att ha folk omkring sig som talar flytande engelska och kan citera allt som Monty Python någonsin gjort. Det vill säga, svenskar.

USA:s presidentval blir kaotiskt

I övriga nyheter: vatten är blött. Att amerikanen med det lustiga håret skapar kaos överallt är en självklarhet. Men marknaderna älskar hans fokus på jobbskapande (vapenindustrin är också glad) så tro inte att börsen skulle jubla om han byts ut mot någon annan gammal miljardär.

Räntan stiger

Så kom han äntligen i slutet av december! Som vi har väntat! Nej inte jultomten, Stefan Ingves, som förkunnade att reporäntan höjs till noll procent vilket är konstigt på precis alla sätt. Höjningen genomfördes på David Bowies och Elvis Presleys gemensamma födelsedag (vilken alla vet inträffar den 8 januari). Någon mer räntehöjning lär det inte bli under 2020 men knappast någon sänkning till frysgrader igen heller. Alltså kommer det fortfarande vara oattraktivt att sätta pengar i räntepapper, medan det är billigt för företagen att låna pengar.

Börsen svajar…

Vi har väntat på börsfall nästan lika länge som på räntehöjningen och nog fick Nasdaq Stockholm skrämselhicka flera gånger under 2019. (Ofta på grund av med någon av herrarna med lustigt hår.) Men pengar gillar att ta vägen någonstans och räntor är fortfarande ett alternativ som lockar lika mycket som madrassen. Ingenting tyder på någon börskrasch – vilket har varit utgångsläget inför alla börskrascher i världshistorien, annars hade de aldrig skett – men nervösa småsparare bör tänka på att bredda sina investeringar utanför aktiemarknaden. Åtminstone med en rejäl burk Valium.

…men det blir fler börsnoteringar ändå

Noteringsvågen i det skånska och danska näringslivet kom av sig rejält under det senaste året. Inför sommaren fick Rapidus ihop en lång lista med skånska bolag som tänkt söka sig till börsen men i stället satte upp noteringen på ”jag gör det i morgon”-listan. Några av dem har hittat annan finansiering. Några har kanske konstaterat att deras erbjudande inte var så bra till att börja med. Och några kommer garanterat tillbaka nu när konkurrensen om investerarnas pengar blivit mindre.

Malmö växer vidare

Södra Förstadsgatan må vara en sorglig syn med tomma butikslokaler och svindyra kaffekedjor som största dragplåster (förutom SciFi-Bokhandeln förstås), men det är desto roligare att se hur många företag som flyttar in i Hyllie. Ingenmanslandet mellan Malmö och Köpenhamn blir rena företagsparken när nybyggen som The Point hyrs ut i rasande fart. Hade det inte varit för ömsesidiga gränskontroller så hade snart Hyllie och Ørestad mötts på mitten.

Lund växer inget vidare

Ideonområdet, Medicon Village med nya The Spark, en elväg, om än på en blygsam kilometer… i utkanterna av Lund händer det också saker. Men i de centrala delarna har ingenting hänt sedan universitetet grundades 1666 för att underlätta försvenskningen (vilket går att diskutera hur lyckat det var). Varenda papperskorg är numera K-märkt och får knappt tömmas utan att Indiana Jones kallas in för en arkeologisk undersökning. Så inget lär hända förrän staden blir dansk igen (vilket trots valutakursen dröjer till minst 2021).

Zlatans staty hamnar någonstans

Apropå egon som behöver ett eget riktnummer: Var ska statyn över Hammarbys största privata ägare stå i framtiden? På Södermalm i Stockholm? I Milano? På botten i Västra Hamnen med en gammal cykelram runt halsen? Nånstans kommer den hamna i alla fall. Med eller utan näsa.

Rapidus fyller 20

Den är vi helt säkra på! Födelsedagen är den 24 januari men vi firar först den 29. Du har väl anmält dig?

2020 är en skrämmande sifferkombination. Den är stor, jämn och går att göra en massa roliga saker med om man […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl