söndag 9 juni 2024

inloggad som

EU-bidrag till antibiotikasubstitut från Lund

|  
|  

Gedea Biotech på Medicon Village får 3 miljoner euro, motsvarande cirka 30 miljoner kronor, i EU-bidrag. Detta för att utveckla ett alternativ till antibiotika vid vaginala infektioner. Tidigare studier har redan visat på lovande resultat.

Bidraget kommer från Fast Track to Innovation (FTI), en del av EU-programmet Horizon 2020. Men det är inte främst den höga summan som glädjer Annette Säfholm, vd för Gedea Biotech.

– Det här är en kvalitetssäkring av vårt projekt. Det är extremt hård konkurrens, så det här visar att de tror på vårt bolag och vårt projekt, säger hon till Rapidus.

Bidraget ska gå till en större klinisk studie i samarbete med det norska bolaget Link Medical Research och Nottingham University Hospitals. Studien ska sedan bli underlag för godkännande i USA och inför marknadsintroduktion i Europa. Redan i nuläget finns det läkemedelsbolag som är intresserade av ett samarbete inför en marknadslansering.

– Vi räknar med att finnas på marknaden i Europa under 2021, säger Annette Säfholm.

Mette Carlbom

Gedea Biotech på Medicon Village får 3 miljoner euro, motsvarande cirka 30 miljoner kronor, i EU-bidrag. Detta för att utveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.