fredag 9 juni 2023

inloggad som

Greenleaf nysatsar efter USA-bakslag

|  
|  

Greenleaf Medical på Medicon Village i Lund trycker åter på gaspedalen efter några år av rekonstruktion och återfinansiering. Nu är främsta fokus hemmamarknaden, enligt Sara Palmqvist som är ny vd sedan några veckor. Nyligen fyllde bolaget på kassan med 2,9 miljoner kronor från befintliga ägare.

Det var professor Charlotte Erlanson-Albertsson vid Lunds universitet som upptäckte att tylakoider – substanser som finns i gröna växter som exempelvis spenat – minskar sötbegäret och därmed kan användas som viktminskningspreparat.

– Jag tror jättemycket på produkten och första steget är att få igång omsättningen. Det är så mycket kunskap vi vill skicka med produkten om hur den är en pusselbit i att få ett hälsosamt liv. För att lättare nå ut med forskningsrönen kring produkten till kunderna börjar vi med Norden, säger Sara Palmqvist till Rapidus.

Greenleaf Medicals kostsamma bakslag i USA 2015, då de bröt med sin leverantör, saktade ner försäljningen av bolagets produkt. Försäljningen har sedan rullat på så sakta, med årlig omsättning kring en miljon kronor, i framförallt USA men också i Japan och Malaysia, och sedan 2019 i Australien och Nya Zeeland.

– Vi säljer produkten under varumärket Appethyl som ett pulver som man själv ska blanda ut i exempelvis sin smoothie. Vi vill också att den ska komma in i andra producenters produkter, säger Sara Palmqvist.

Hon var senast vd hos Elfa Lumi, ett svenskt marknadsbolag hos förvaringssystemsbolaget Elfa. Innan dess hade hon olika sälj- och marknadsföringspositioner inom dagligvarujätten Mars.

Bland Greenleaf Medicals ägare finns Curt Bergfors, som har den största aktieposten och är grundare av Max hamburgerkedja, samt Stefan Wilhelmson, tidigare delägare i livsmedelsbolaget Kung Markatta. Bolaget grundades 2010.

Elisabet Ottosson

Greenleaf Medical på Medicon Village i Lund trycker åter på gaspedalen efter några år av rekonstruktion och återfinansiering. Nu är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl