onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Danska hemmakonserter kommer till Malmö

|  
|  

Köpenhamnsbaserade Lowficoncerts, en e-handelsplats för hemmakonserter, etablerar sig i Malmö med de första svenska konsertvärdarna. Företaget värderas till 27,5 miljoner danska kronor och nu tar företaget in 2,7 miljoner till från affärsänglar och existerande ägare.

Ägarna har redan skjutit in över 5 miljoner danska kronor i bolaget, som 2018 gick med knappt en miljon i förlust med ett eget kapital på nästan två miljoner.

– Vi har en skalbar affärsidé och gör vår första utlandssatsning i Malmö. I princip ska hela världen bli vår marknad, säger Karsten Kjems, delägare i Lowficoncerts.

Lowficoncerts affärsmodell är lik Airbnbs. Som en reaktion mot för många dyra mellanhänder i musikbranschen – och dessutom låga ersättningar – ställer privata värdar sina hem till förfogande för konserter med kanske 30-40 person i publiken.

Inträdet går direkt till musikern, minus 15 procent till Lowficoncerts och eventuellt en procentandel till värden. Det finns ingen lokalhyra, inga andra agenter eller någon hyra av utrustning.

– Vi får musikerna att komma nära publiken. Även stora namn kan prova konceptet för att direkt få reaktioner på ett uppförande som ska gå vidare till större konserthallar, säger Karsten Kjems.

Preliminärt har Lowficoncerts 72 värdar och 320 musiker och band knutna till sig. Båda ska öka ordentligt i antal, även i Malmö och resten av Sverige, för att öka omsättningen i företaget.

– Just nu får vi 500 nya användare i månaden, säger Karsten Kjems.

Han är själv jazztrummis och hade förra torsdagen en klassisk pianokonsert hemma hos sig. Även akustisk jazz, country – och kanske en dag heavy metal – kan ingå i programmet.

Keld Broksø

Köpenhamnsbaserade Lowficoncerts, en e-handelsplats för hemmakonserter, etablerar sig i Malmö med de första svenska konsertvärdarna. Företaget värderas till 27,5 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.