fredag 23 februari 2024

inloggad som

Danska hemmakonserter kommer till Malmö

|  
|  

Köpenhamnsbaserade Lowficoncerts, en e-handelsplats för hemmakonserter, etablerar sig i Malmö med de första svenska konsertvärdarna. Företaget värderas till 27,5 miljoner danska kronor och nu tar företaget in 2,7 miljoner till från affärsänglar och existerande ägare.

Ägarna har redan skjutit in över 5 miljoner danska kronor i bolaget, som 2018 gick med knappt en miljon i förlust med ett eget kapital på nästan två miljoner.

– Vi har en skalbar affärsidé och gör vår första utlandssatsning i Malmö. I princip ska hela världen bli vår marknad, säger Karsten Kjems, delägare i Lowficoncerts.

Lowficoncerts affärsmodell är lik Airbnbs. Som en reaktion mot för många dyra mellanhänder i musikbranschen – och dessutom låga ersättningar – ställer privata värdar sina hem till förfogande för konserter med kanske 30-40 person i publiken.

Inträdet går direkt till musikern, minus 15 procent till Lowficoncerts och eventuellt en procentandel till värden. Det finns ingen lokalhyra, inga andra agenter eller någon hyra av utrustning.

– Vi får musikerna att komma nära publiken. Även stora namn kan prova konceptet för att direkt få reaktioner på ett uppförande som ska gå vidare till större konserthallar, säger Karsten Kjems.

Preliminärt har Lowficoncerts 72 värdar och 320 musiker och band knutna till sig. Båda ska öka ordentligt i antal, även i Malmö och resten av Sverige, för att öka omsättningen i företaget.

– Just nu får vi 500 nya användare i månaden, säger Karsten Kjems.

Han är själv jazztrummis och hade förra torsdagen en klassisk pianokonsert hemma hos sig. Även akustisk jazz, country – och kanske en dag heavy metal – kan ingå i programmet.

Keld Broksø

Köpenhamnsbaserade Lowficoncerts, en e-handelsplats för hemmakonserter, etablerar sig i Malmö med de första svenska konsertvärdarna. Företaget värderas till 27,5 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.