fredag 9 juni 2023

inloggad som

Special: Sommarens nyhetssvep

Flera miljonaffärer och ett par uteblivna miljarder

Rapidus maskineri varvar åter upp efter att ha gått på sparlåga under sommaren. Vi välkomnar hösten med ett svep över några av sommarens största nyheter från det skånska näringslivet.

Det började med ett par förvärv när Lime Technologies köpte upp nära 60 procent av konsultbolaget More intenz och 30 procent av digitala kommunikationsbyrån Janjoo. Peab förvärvade dessutom finska YIT:s asfalts- och beläggningsverksamhet som bland annat är väletablerad i Danmark, och därtill är Malmöbaserade livsmedelsföretaget Midsona i färd att köpa den sydeuropeiska konkurrenten Alimentation Santé för 600 miljoner kronor.

Utöver förvärv genomfördes flera större emissioner i Malmö. Minut, som utvecklat ett hemlarm stort som en brandvarnare, tog in 76 miljoner kronor från bland annat nederländska KPN Ventures och brittiska Centrica.

Växande mjukvarubolaget Get Accept tog in 65 miljoner kronor i en runda ledd av DN Capital. Lundabaserade Longboat Amniotics genomförde en emission på 20 miljoner kronor och Flow Neuroscience tog i sin tur in 14 miljoner, varav största delen kom från Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Khosla Ventures.

Rapidus rapporterade dessutom om det noterade Lundabolaget BibbInstruments, som fick Sven Hagströmers investmentbolag Creades som ny storägare i en riktad nyemission på 20 miljoner kronor. Samtidigt tappade ett annat noterat Lundabolag, Alligator Bioscience, ett viktigt finansieringsavtal i miljardklassen med forskningsjätten Janssen Biotech.

Men just i Lund genomfördes fler stora affärer. Alfa Laval slöt ett avtal med en grupp turkiska rederier om att leverera reningssystem för barlastvatten till ett värde av runt 210 miljoner kronor. Ett annat noterat Lundabolag som tog emot en miljonorder är Serstech, som ska leverera hård- och mjukvara till sin nederländska partner Hotzone Solutions, med Världstullorganisationen WCO som slutkund.

Dock var det ett Helsingborgsbolag, reklambyrån Pyramid Communication, som vann när Lunds prestigesatsning ESS upphandlade uppdraget som forskningsanläggningens kommunikationspartner. Avtalet uppskattas vara värt 16 miljoner kronor.

Helsingborg är även hemstaden för en av sommarens mer märkvärdiga konkurser, nämligen Vevaloe Norden som enligt Sydsvenskan har mångmiljonskulder till Skatteverket. Även Malmöbaserade European Media Partner och 24Sverige, som ligger bakom nyhetssajten 24Malmö, gick i konkurs under sommaren.

Som vanligt har det även rört sig en del på arbetsmarknaden. Till exempel har fastighetsbolaget Paulsson värvat en ny vd i Ewa Folkesson, Lundafastigheters tidigare vd, och Malmö stad fick en ny näringslivsdirektör i Micael Nord.

Emiliano Strauss

Flera miljonaffärer och ett par uteblivna miljarder Rapidus maskineri varvar åter upp efter att ha gått på sparlåga under sommaren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl