torsdag 22 februari 2024

inloggad som

BibbInstruments tar in 20 miljoner

Det börsnoterade Lundabolaget BibbInstruments får Sven Hagströmers investmentbolag Creades som ny storägare i en riktad nyemission där bolaget får in 20 miljoner kronor. Creades kommer efter emissionen att äga cirka 10 procent av företaget och blir därmed näst största ägare efter grundaren Charles Walther, som äger 21 procent efter emissionen.

 – Nu får vi arbetsro att ta fram vår produktportfölj EndoDrill i stället för att behöva vara ute och leta efter pengar hela tiden. En långsiktig, strategisk delägare som har som affärsidé att gå in i mindre och medelstora bolag och verka som en engagerad ägare är precis vad vi behövde, säger Bibb Instruments vd Fredrik Lindblad till Rapidus.

BibbInstruments, som sitter i forskningsbyn Medicon Village, utvecklar en serie biopsiinstrument för tidig och högkvalitativ vävnadsprovtagning för de vanligaste cancerformerna. Så sent som förra veckan släpptes det andra instrumentet, som bland annat ska användas för diagnostik av bröstcancer.

– Emissionen ger oss möjlighet att fortsätta utveckla produktportföljen och lansera nya instrument 2020-21 samtidigt som vi fortsätter att kommersialisera vår första generation av biopsiinstrument Vi blir ingen intäktsmaskin de närmaste åren utan vårt primära mål är att fortsätta bygga en patenterad, komplett produktfamilj av revolutionerande biopsiinstrument . Sedan ska vi alliera oss med en stor global försäljningspartner för den internationella marknaden, säger Fredrik Lindblad.

Den första produkten släpptes 2017 och används på 20 kliniker i Sverige för svårdiagnosticerade fall av cancer i magsäcken. När produktportföljen är komplett ska det finnas instrument för att ta vävnadsprover för att diagnosticera de sju vanligaste cancerformerna.

– Kraven på vävnadsprovernas kvalitet har ökar kraftigt det senaste decenniet, men biopsiinstrumenten har inte hängt med i utvecklingen. När biopsierna inte räcker för en fullständig diagnos så försämras möjligheten till en optimal, skräddarsydd behandling. Det vill vi bidra till med våra produkter, säger Fredrik Lindblad.

Niclas Lindstrand

Det börsnoterade Lundabolaget BibbInstruments får Sven Hagströmers investmentbolag Creades som ny storägare i en riktad nyemission där bolaget får in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.