tisdag 5 mars 2024

inloggad som

85 miljoner till Smiles inkubatorsbolag

De 20 bolagen på Smile Incubator har tagit in totalt 85 miljoner kronor under första halvåret i år. Det är redan 25 procent mer än under hela 2018. Samtidigt har alla Smilebolagen, inklusive totalt 50 alumner, dragit in drygt 595 miljoner kronor.

– Framgång föder framgång. Vi har varit väldigt aktiva internationellt med att visa upp oss, bearbeta och söka upp både investerare och industrivärlden. I kombination med att vi pushar bolagen att själva jobba med frågorna och att vi håller på att bygga upp ett varumärke så vet folk att det kommer mycket kvalitet från Smile. Det svåra är att bli upptäckt, säger Smiles vd Ebba Fåhraeus till Rapidus.

På kort tid har det varit två stora börsfall, först i december och senast i maj. Men Smile har inte märkt av att det skulle ha påverka viljan att investera i inkubatorns bolag negativt.

– I höstas kändes det som att det skulle bli betydligt tuffare, men det har det inte. Pengarna har flytta nedåt i kedjan. Räntan är noll och någonstans vill pengarna ta vägen. Jag hoppas att resten av året blir lika bra, våra bolag ligger lite utanför börsfrossan. Duktiga entreprenörer och bra projekt kan alltid hitta pengar, säger Ebba Fåhraeus.

Fyra av bolagen i inkubatorn har gjort nyemissioner under första halvåret. De största tillskotten fick Acrivon och Saga Diagnostics. Smile har också 13 börsnoterade alumner, vars börsvärde ökat med över 20 procent under 2019 till drygt 7,2 miljarder kronor.

Niclas Lindstrand

De 20 bolagen på Smile Incubator har tagit in totalt 85 miljoner kronor under första halvåret i år. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad