torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Kinesisk jätte köper doldisbolag från Malmö

|  ,
|  

Limhamnsbaserade Setrab, som utvecklar kylare till bilindustrin, säljs till kinesiska jätten Yinlun. Det kommer innebära en kraftig expansion av det tidigare familjeföretagets verksamhet, när bolaget nu ska bli basen för Yinluns europeiska satsning, uppger Fredrik Serger, Setrabs vd.

– De är Kinas största tillverkare av kylare och värmeväxlare, med en omsättning på cirka 7 miljarder kronor. Deras strategi nu är att bli en global spelare, och för att som underleverantör kunna nå bilmärken på alla kontinenter måste du själv ha tillverkning i alla världsdelar där kunderna har sin tillverkning, säger han till Rapidus.

Setrab tillverkar patenterade kylare till fordonsindustrin och framför allt högklassiga märken som Lamborghini, Ferrari och Aston Martin. Huvudkontoret ligger i Malmö och produktionen är förlagd i Polen. Totalt har bolaget omkring 100 anställda varav 45 finns i Sverige.

Förra året omsatte bolaget 100 miljoner kronor och i år förväntas en ökning med omkring tio procent. Efter det kinesiska uppköpet lär dock verksamheten enligt Fredrik Serger accelerera ytterligare.

– De vill bygga hela sin europeiska verksamhet på oss och det är ju ett väldigt intressant upplägg för vår verksamhet som nu kan nå andra delar av världen utanför Europa. Det kommer dessutom i första hand innebära en ökad omfattning på utvecklingsresurserna och vi kommer anställa ett flertal ingenjörer, säger Fredrik Serger.

YinLun förvärvade 2016 amerikanska Thermal Dynamics, som 2015 sålde värmeväxlare för nästan 50 miljoner dollar, för 56,65 miljoner dollar. Vad köpeskillingen för Setrab landar på hålls än så länge hemligt.

Emiliano Strauss

Limhamnsbaserade Setrab, som utvecklar kylare till bilindustrin, säljs till kinesiska jätten Yinlun. Det kommer innebära en kraftig expansion av det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.