torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Kraftig tillväxt för danska Freetrailers app

Med kraftig tillväxt i en ny applösning finns det pengar att hämta i delningsekonomin för Freetrailer. Från huvudkontoret i Søborg utanför Köpenhamn lånar bolaget ut släp och ellådcyklar gratis, även över sundet.

Kundens motprestation består i att köra runt med reklam på släpet, som betalas av Freetrailers partnerbolag. De består exempelvis av Silvan, Ikea, Elgiganten, Power och svenska Ica. Bara det senaste året har medarbetarstaben vuxit med tio anställda till 35 i Danmark och Sverige, varav merparten inom försäljning och service.

Sedan Freetrailer i oktober 2018 meddelade att en elektronisk självbetjäningslösning, med en mobilapp och ett elektroniskt lås, skulle rullas ut har antalet nedladdningar av appen ökat med 49 procent fram till slutet av april. Det innebär att omkring 315.000 personer i Danmark, Norge och Sverige har appen i dag.

I maj 2018 listades Freetrailer på svenska Spotlight i en fulltecknad emission på 14 miljoner danska kronor. Planen är nu att skala upp i fler länder.

– Det ligger inte i korten att resa mer kapital just nu. Men med vår tillväxtresa, och om vi vill trycka hårdare på tillväxtgasen, kan jag inte avfärda att vi gör det framöver, säger Allan Sønderskov, vd och delägare i Freetrailer.

Företaget har sju år i rad utnämnts till gasellbolag av danska tidningen Børsen. Totalt sett har Freetrailer nu 18 partnerskap inom detaljhandeln. Sedan 2004 har bolaget lånat ut släp till över 2,7 miljoner kunder.

Omsättningen för det svenska bolaget landade det senaste räkenskapsåret på 8,5 miljoner svenska kronor, med en liten vinst. Moderbolaget Freetrailer ApS i Danmark hade å sin sida en omsättning på 11,6 miljoner danska kronor och gick back med 1,1 miljoner danska kronor.

Allan Sønderskov uppträder vid Öresund Business Meeting den 24 maj i Köpenhamn tillsammans med bolagets landschef för Sverige och Norge, Lars Kronqvist.

Keld Broksø

Med kraftig tillväxt i en ny applösning finns det pengar att hämta i delningsekonomin för Freetrailer. Från huvudkontoret i Søborg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.