fredag 19 april 2024

inloggad som

Skånska profiler utvecklar IP-koncept för startups

Orbital-topparna Mehrdad Mahdjoubi, Mårten Öbrink och John Karlström har startat bolaget Skin in the game IP. Det handlar om ett nytt koncept för att stötta unga uppstartsbolag genom att maximera värdet på deras intellektuella tillgångar.

Målet är att lyfta unga bolag och deras värdering genom att tidigt arbeta med bolagens IP-strategi och säkra upp värdefulla immateriella rättigheter, IP-rättigheter. Men istället för att ta betalt som traditionella IP-konsulter kommer de att ta andelar i bolagen.

– Hos alla bolag jag varit med i tidigt är en stor utmaning att minska kassaflödet och det är väldigt dyrt att hyra in patentkonsulter. Så vi sätter oss i samma båt som bolagen, vi tar inte en krona utan går in och delar risken, säger Mårten Öbrink till Rapidus.

Idén härstammar från det nya bolagets ordförande John Karlström och hans arbete med uppstartsbolag på AWA, där han gick från patentkonsult till försäljningschef och ansvarig för affärsområdet Awa Innovation. Han är i dag IP-chef på deltid hos Orbital Systems och konsult genom det egna bolaget aliveIP.

AWA är samarbetspartner till Skin in the game IP, som enligt Karlström varken är en traditionell patentkonsultbyrå eller ett patentombud.

– Det utgår lika mycket från frågor om att identifiera avgörande intellektuella tillgångar och strategiska perspektiv på hur dessa tillgångar på bästa sätt synliggörs för till exempel partners och finansiärer. Vi ser oss som en partner till startup-bolagen i detta arbete, säger John Karlström.

Han är största ägare i det nystartade bolaget, vid sidan av Orbital Systems-grundaren Mehrdad Mahdjoubi och näringslivsprofilen Mårten Öbrink, som också sitter i Orbitals styrelse. Än så länge är inte alla detaljer för bolaget bestämda; när det tar fart och vilken inriktning det blir på deras portfölj återstår att se.

– På grund av vår affärsmodell så blir det viktigt för oss att vara mycket selektiva och endast satsa på de bolag som vi verkligen ser en potential i. Det är inga stora andelar vi kommer be om utan går in som minoritetsägare för att jobba med IP-frågorna. Sen kan det också bli aktuellt att vi ingår i en advisory board eller liknande för att bidra med andra erfarenheter och kontakter, säger John Karlström.

Emiliano Strauss

Orbital-topparna Mehrdad Mahdjoubi, Mårten Öbrink och John Karlström har startat bolaget Skin in the game IP. Det handlar om ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.