fredag 19 april 2024

inloggad som

Genombrott för Köpenhamnsbolag

Köpenhamnsbaserade bioteknikbolaget 2cureX, noterat på Nasdaq First North, har nått ett genombrott i sin teknik mot tarmcancer. Det bådar gott för finanserna hos företagets som nu planerar att ta in kapital för att eskalera utvecklingen.

– Under första halvåret 2019 kommer vi förmodligen att ansöka om en kapitalökning om 20-25 miljoner svenska kronor, säger vd Ole Thastrup till Rapidus.

Tekniken, som går under varumärket IndiTreat, går ut på att skräddarsy individuella cancerbehandlingar. Den genererar tusentals mikrotumörer från ett litet vävnadsprov taget från patientens primära tumör eller metastas. Därefter kan olika behandlingar testas på mikrotumörerna för att se vilken som fungerar bäst.

Bolaget har nu genomfört de första kliniska studierna på tjocktarmscancer som visade att fem av åtta patienter svarade positivt på respektive behandling. Detta efter att standardbehandling inte haft önskad effekt på patienterna.

– Patienterna i studien hade en mycket dålig prognos. På sikt hoppas vi att IndiTreat även kan användas i tidigare faser av tarmcancer, säger Lars Henrik Jansen, överläkare på Vejles sjukhus som samarbetar med 2cureX.

Ole Thastrup tror att samarbetet nu kan fortsätta med målet att nå lyckade resultat inom andra cancertyper. Redan i år lanseras nämligen produkten i Norden och Tyskland.

– De positiva data från studien inom tarmcancer ökar även förväntningarna på andra IndiTreat-studier inom äggstockscancer och i bukspottskörteln, säger han.

Studierna inom tarmcancer har stöttats med tre miljoner euro från EU:s Horizon 2020-program. 2cureX har tio anställda i Köpenhamn och fyra i Hamburg, men planerar enligt Ole Thastrup att växa efter kapitalanskaffningen.

Keld Brokø

Köpenhamnsbaserade bioteknikbolaget 2cureX, noterat på Nasdaq First North, har nått ett genombrott i sin teknik mot tarmcancer. Det bådar gott […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.