torsdag 25 april 2024

inloggad som

Malmöbaserat kartbolag blev Årets Rapidusföretag

Ikväll utsågs Årets Rapidusföretag för 18:e året i rad. I år korades Malmöbolaget Mapillary, som utvecklar teknik för att samla in och automatiskt analysera bilder på vägnätet.

– Det är riktigt kul, både Peter och jag är malmöentreprenörer sedan ganska lång tid tillbaka och tror på det här att man kan bygga världsledande bolag var man än är i världen, inklusive Malmö, säger vd Jan-Erik Solem till Rapidus strax efter han mottagit utmärkelsen ihop med teknisk chef Peter Neubauer.

Mapillary sysselsätter i dag runt 50 personer och har ägare som Atomico, Sequoia Capital och BMW Ventures. Flera amerikanska kommuner använder tekniken för att hålla koll på vilka vägskyltar som finns var. Med hjälp av Amazons textigenkänning kartlägger Mapillary även städers parkeringsutrymme.

Några av kriterierna i juryarbetet är innovationshöjd, affärsmodell och tillgång till kapital. I juryn för Årets Rapidusföretag sitter Malmö universitets vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz, Industrifondens tidigare regionchef Lennart Gustafson samt Rapidus grundare Jan Wifstrand och chefredaktör Erik Olausson.

– I år var vi faktiskt ganska eniga, Mapillary fyller kriterierna med råge. Den här databasen de bygger kan användas för olika områden, de har fått in många starka riskkapitalister och de har redan börjat sälja och ökat försäljningen snabbt. Vi tror att de kan bli ett vinstgående företag inom en kort framtid, om de vill. Vd Jan-Erik Solem är välkänd efter att ha sålt Polar Rose till Apple och har även tung akademisk bakgrund inom bildanalys. Vi känner oss trygga med det här valet, säger Rapidus chefredaktör Erik Olausson, som suttit i juryn som utsett pristagaren.

Under festkvällen delades även årets Friskt Vågat ut. I år gick utmärkelsen till Katarina Klöfverskjöld och Per Hansson från Swatab. Paret har utvecklat tvätteknik som inte kräver tvätt- och sköljmedel.

Läs mer om festen, alla vinnare och snacket på scen i fredagens extrabrev.

Text: Emily Binks
Foto: Kristoffer Lindblad

Ikväll utsågs Årets Rapidusföretag för 18:e året i rad. I år korades Malmöbolaget Mapillary, som utvecklar teknik för att samla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.