måndag 22 april 2024

inloggad som

Fyra snabba till Rickard Mosell, Business Sweden…

… som efter nyår intar rollen som Senior Vinnova Wallenberg fellow på Nordic Innovation House i Silicon Valley.

Vad är Nordic Innovation House?

Ett nordiskt samarbete med fysisk närvaro i några av världens viktigaste startup communities. Där stöder de företag och organisationer med till exempel nätverk, expansioner och kontakt med olika intressanta ekosystem. Vinnova samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är till exempel svenska partner och tanken är att varje land ska bidra efter egen förmåga.

Vad gör en Senior Vinnova Wallenberg fellow?

– Jag ska agera senior rådgivare. Köra program och event, observera och bistå nordiska bolag med bland annat nätverk, information och inspiration. Det handlar om att ge bolagen en positiv injektion och i många fall ta dem från vår lokala kontext till att få känna på hetluften i världseliten. Men det kan också till exempel handla om att koppla ihop svenska aktörer på besök i USA, till exempel någon minister och nyckelpersoner från näringslivet i Silicon Valley.

Vad ser du mest fram emot, utöver vädret?

– Det ska bli väldigt kul att bistå svenska och nordiska bolag, och dela med mig av min erfarenhet och kännedom om alla fantastiska bolag vi har i vår region. Jag är också nyfiken på kopplingar mellan klassiska techbolag i Silicon Valley och life science-bolag, hur dessa samarbetar kring framtida lösningar. Samtidigt ser jag mycket fram emot att möta många nya bolag och ta del av energin och framåtandan som finns där.

Hur ser du på Öresundsbolags närvaro i Silicon Valley? 

Det finns många goda förebilder som till exempel GetAccept från Malmö som varit väldigt flitiga i Silicon Valley. Men jag känner att vi har ett överskott på bra men lågt värderade bolag i vår region, som ofta har brist på kapital som jag tror man kan marknadsföra lite bättre. Det finns alltså väldigt bra investeringar att göra hos oss och dessutom möjlighet att matcha amerikanska investeringar med svenska pengar. Så jag ser fram emot att öppna amerikanska investerares ögon för vår region.

Emiliano Strauss

… som efter nyår intar rollen som Senior Vinnova Wallenberg fellow på Nordic Innovation House i Silicon Valley. Vad är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad