onsdag 24 juli 2024

inloggad som

”Vi vill verkligen inte gå miste om den här regionen”

Sophie Stenbeck har ett livslångt engagemang i sociala frågor bakom sig och lägger under halva sin tid på välgörenhet och organisationer som Childhood Foundation samt egengrundade Child 10. Det är också Child 10 och dess årliga toppmöte som tagit henne till Malmö – för första gången.

Men andra halvan av sin tid lägger hon på affärer. Med en investering och styrelsepost i Penske Media Group följer hon i sin fars fotspår tillbaka in i medievärlden. Och under det sällsynta Rapidusframträdandet inför en fullsatt bankettsal på Scandic Triangeln i Malmö efterlyste Sophie Stenbeck skånska bolag att investera i genom Max Ventures – riskkapitalbolaget som grundades av hennes bortgångne bror och som hon nyligen klivit in i som partner.

När Rapidus Jan Wifstrand presenterar morgonens gäst kan han inte låta bli att börja med att fråga om det verkligen är sant att hon aldrig tidigare varit i Malmö.

– Jag menar, borde det inte vara en del av din grundutbildning? undrar han och får genast publiken med sig.

– Det borde ha varit det, ja. Jag har varit i Skåne, men aldrig i Malmö, säger Sophie Stenbeck, som kan ”ta sig runt” på svenska, men är född och uppvuxen i New York och helst gör intervjun på engelska.

Efter att språkfrågan retts ut går samtalet vidare in på hennes välgörenhetsengagemang. Sophie Stenbeck berättar att det började redan i fem-årsåldern. Hennes mormor vägrade ge henne pengar eftersom hon bara gav bort alltihop till andra.

Jan Wifstrand frågar vad som driver henne, och hur organisationen Child 10 kom till.

– Jag är övertygad om att det finns innovativa sätt att integrera socialt arbete i företagande, att det inte bara handlar om att skriva checkar. Jag har varit engagerad i att bekämpa mänsklig trafficking länge. Egentligen var det min pappa som knuffade mig i den riktningen. Det var en fråga han verkligen brydde sig om, särskilt barn som utnyttjas, och det var ett ämne som ingen pratade om för 20 år sedan, säger hon.

Hon berättar om starten för organisationen Child 10, hur hon och medgrundaren Sara Damber delade engagemanget för utsatta barn. Tillsammans beslutade de att det inte räckte med enbart donationer utan att de istället skulle starta Child 10 för att stötta gräsrotsaktivister.

– Årets tema är papperslösa barn, vilket inte specifikt handlar om trafficking, utan om de barn som är mest utsatta för alla typer av brott, säger Sophie Stenbeck.

Bland årets tio pristagare, som får ta emot stipendier i kväll, finns Hanna Scott på Skånes Stadsmission och Malmöbon Omid Mahmoudi, grundare av Ensamkommandes förbund.

Precis som engagemanget i inkubatorsprogrammet Reach for Change sker arbetet med Child 10 genom Hugo Stenbecks stiftelse, där Sophie Stenbeck är ordförande. Men hon agerar också genom sin egen stiftelse – Sophie Stenbeck Family Foundation – för att kunna arbeta utanför Sveriges gränser. Hon beskriver den som en internationell gren av familjestiftelsen. I Stenbeckssfärens investmentbolag, Kinnevik, har hon däremot inget engagemang utöver aktieägande.

– Om du frågar om Kinnevik säger jag samma sak som jag säger till alla: ring Christina. Hon gör ett fantastiskt jobb, säger Sophie Stenbeck.

Hennes egna investeringar går främst till uppstartsbolag och det genom Max Ventures. Riskkapitalbolaget grundades som Bassett Investment Group av hennes yngre bror Max Stenbeck tillsammans med Ryan Darnell. Efter att Max Stenbeck gått bort 2015 valde Sophie Stenbeck att ta över hans partnerskap och hedra honom genom namnbytet.

Från scenen projiceras en bild av partnern Ryan Darnell, och sekunden senare får han kliva upp och tillsammans med Sophie Stenbeck berätta mer om hur de väljer sina bolag och hur de arbetar.

– Vad vi letar efter är för det första om det kan förbättra världen på något vis, och för det andra om det går att tjäna pengar på det. London, Berlin, Tel Aviv har alla sina egna ekosystem för techindustrin som inte ens fanns för tio år sedan. I dag expanderar de bolagen allt tidigare på fler marknader och det är där vi kan hjälpa dem som mest. Jag är i Stockholm varannan månad, minst, och det är alltid väldigt actionpackade resor, säger Ryan Darnell.

Av 47 portföljbolag hittills är en hel del svenska, däribland Bloglovin’, Sana Labs och Heja. Sophie Stenbeck intygar att affärspartnern är välbekant med Stockholmsscenen för uppstartsbolag:

– Men en sak jag vill tillägga är att vi inte kan Skåne, vi är inte bekanta med ekosystemet här. Så om det finns några grundare eller andra investerare i rummet: snälla leta upp Ryan. Vi är väldigt intresserade av vad som händer här, för entreprenörskapet är så starkt i hela Sverige just nu. Det finns just nu mer riskkapital per capita i Sverige än i resten av Europa, så vi vill verkligen inte gå miste om den här regionen.

När intervjun avrundas på scen tycks uppmaningen inte ha gått för döva öron. En strid ström av frukostmötesdeltagare rör sig mot det runda bord längst fram där Sophie Stenbeck och Ryan Darnell håller till.

Text: Felicia Frithiof
Foto: Kristoffer Lindblad

  

Sophie Stenbeck har ett livslångt engagemang i sociala frågor bakom sig och lägger under halva sin tid på välgörenhet och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Näringslivets önskelista

  Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

 • På väg mot hållbarhet

  Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.