tisdag 23 april 2024

inloggad som

Sonychefen: ”Väldigt starkt stöd från Tokyo”

200 tjänster försvinner, men det stoppar inte Sony Mobiles satsningar på nya skånska avknoppningsbolag och sidoprojekt. Mobiljätten blir även kvar i sina nuvarande lokaler i nordöstra Lund, uppger platschefen Stefan Andersson för Rapidus.

Sonys varsel igår gäller specifikt inom mobilutveckling. Däremot påverkas inte forsknings- och utvecklingsarbetet inom 5G alls, och inte heller satsningen på sidoprojekt inom IoT Business Group, som Qoitech, Mobiam och Reportex, där Sony Mobile använder sitt mobilkunnande inom helt andra branscher.

– Det är tufft att behöva lämna detta besked till så många anställda. Men för våra satsningar innebär det egentligen ingenting. Vi har samma fokusområden. Men kanske att vi ännu mer måste utnyttja den unika mjukvarukompetens vi besitter här, säger Stefan Andersson till Rapidus.

Hur många blir kvar på mobilsidan efter detta?
– Det är inget som vi kommunicerar utåt. Men den kommer absolut att finnas kvar eftersom våra smartphones är en viktigt länk i vår framtida 5G-satsning.

Är det något externt konsultbolag i regionen som drabbas extra hårt av neddragningen?
– En sådan här förändring drabbar så klart alla i vårt nätverk, även våra konsulter. Men inget särskilt bolag jag kan nämna nu.

Kommer ni att sitta kvar i samma lokaler?
– Ja, vi tecknade ett nytt fyraårskontrakt i juni och har inga planer på att flytta.

I samband med neddragningarna 2015 drog ni igång Next Step-programmet för de som ville starta eget. Finns det några sådana planer denna gång?
Nej, omfattningen är inte lika stor den här gången. Men vi har ett bra upplägg tillsammans med Trygghetsrådet som hjälper och stöttar de som vill starta egna bolag.

Kan det komma något positivt ur detta för Sony i Lund?
– Vi har fått det bekräftat ännu en gång att vi har ett väldigt starkt stöd från Sony i Tokyo och att vår mjukvarukompetens är betydelsefull och något man vill behålla, säger Stefan Andersson.

Magnus Erlandsson

200 tjänster försvinner, men det stoppar inte Sony Mobiles satsningar på nya skånska avknoppningsbolag och sidoprojekt. Mobiljätten blir även kvar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad