torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Canimguide öppnar ny finansieringsrunda

Lundabolaget Canimguide Therapeutics har inlett en nyemission inför nästa kliniska studie av bolagets läkemedelskandidat P28R. Hittills har bolaget säkrat 15 av målsatta 25 miljoner kronor, uppger vd Johan Drott för Rapidus.

Canimguide, som tog in 10 miljoner kronor i somras, genomför den aktuella fas I-studien på upp till 15 patienter med munhålecancer vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Fas I-studier är generellt första försöken på människor med fokus på substansens säkerhetsprofil.

Munhålecancerns tumörer ligger ytligt vilket ger fördelar vid studien, men bolaget har resultat från bland annat djurstudier som visar att P28R också ger effekt på tumörer spridda i kroppen och även på andra cancertyper, enligt Johan Drott.

– Vi tar nu in pengar för att kunna göra förberedelser inför nästa steg i den kliniska utvecklingen. I denna studien testar vi att injicera substansen i tumören, men i nästa studie vill vi applicera peptiden subkutant, under huden, för att få distribution och verkan i hela kroppen, säger han.

Mekanismen bakom läkemedelskandidaten upptäcktes av bolagets grundare Leif Håkansson och utveckling har skett med stöd av privata investerare. Substansen binder in till en receptor och blockerar därmed ett protein kallat 3028, som i sin tur blockerar en viss del av kroppens immunförsvar. Substansen ska alltså ge patientens eget immunförsvar möjlighet att angripa cancern.

Johan Drott avslöjar inte vilka som skjuter till kapital, men att delar av styrelsen har bytts ut. Nya är Chris Tovey från GW Pharmaceuticals, Jackie Turnbull med egen konsultfirma och Hans Engblom från Investment & Venture Management.

Bland de befintliga ägarna syns Tibia Konsult, Sven-Gunnar Schough, tidigare vd för fönstertillverkaren Inwido i Malmö, och Hans Engblom via sitt företag Engblom Venture Mgmt. Leif Håkansson är fortsatt största ägaren via sitt bolag Therim Diagnostica.

Canimguide grundades 2006 och har sex anställda, huvudkontor i Lund och laboratorier i Malmö. Johan Drott är även vd i Lundabolagen Diaprost och Respiratorius.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Canimguide Therapeutics har inlett en nyemission inför nästa kliniska studie av bolagets läkemedelskandidat P28R. Hittills har bolaget säkrat 15 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.