måndag 17 juni 2024

inloggad som

Fem snabba till Jaana Nykänen, vd på Divine Robot…

|  , ,
|  

… som utvecklat ett VR-spel åt Malmöbaserade Extremezone, vars aktivitetscenter har premiär på varuhuset Entré nu på fredag.

Vad exakt har ni utvecklat åt Extremezone?
– Ett VR-spel som kommer att kunna spelas av upp till fyra personer samtidigt, på en yta av 10 gånger 10 meter.

Hur går spelet till?
– Man går omkring med en VR-dator på ryggen som har trådlös uppkoppling. Och så ska man skjuta ner zombier som dyker upp. Spelet har fyra nivåer och när man klarar en åker man upp i en virtuell hiss till nästa plan.

Hur stort är intresset för VR bland svenska företag?
– Den minst mogna marknaden ligger i Norden vilket är överraskande eftersom vi brukar ligga i framkant. Men enligt färska siffror från Capgemini Research Institute planerar 50 procent av företagen som för närvarande inte använder AR och VR att börja med tekniken inom de närmaste tre åren.

Om du får sia, vad blir nästa heta användningsområde för VR-tekniken?
– Träning och utbildning inom högriskområden där det är för dyrt eller för farligt att testa i en verklig miljö. Som säkerhetsrutiner på oljeriggar för att ta ett exempel.

Divine Robots är baserat i Malmö. Hur går företaget?
– Vi har ökat vår omsättning med 50 procent per år sedan 2015 och är nu 17 anställda. År 2017 omsatte vi runt elva miljoner kronor och uppvisade en vinst på drygt en miljon.

Magnus Erlandsson

… som utvecklat ett VR-spel åt Malmöbaserade Extremezone, vars aktivitetscenter har premiär på varuhuset Entré nu på fredag. Vad exakt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Precis vad Precise behövde

  Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.