torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Uniti etablerar utvecklingsteam i Storbritannien

Den skånska elbilstillverkaren Uniti har värvat en brittisk utvecklingschef och ska nu placera ett utvecklingsteam i engelska Northamptonshire och det fordonstekniska klustret Silverstone Park.

– Vi har inga planer nu på att minska verksamheten i Sverige, även om mycket av utvecklingen kommer ske i Storbritannien. Men designarbetet kommer fortsätta drivas från Lund eftersom skandinavisk design är vårt DNA, säger Unitis kommunikationsansvarig Verena Kitowski.

Silverstone Park ligger vid den kända Formula 1-banan Silverstone i Northamptonshire och huserar bolag som Ducati, Lotus Cars och Porsche. För att leda det brittiska teamet har Uniti värvat en ny utvecklingschef i Sally Povolotsky, som tidigare haft liknande tjänster på bland annat Jaguar Land Rover.

Unitis elbil ska väga 450 kilo och tillverkas i hållbara kompositer. Tidigare var planen att den skulle klassas som en tung fyrhjuling, eller L7e-fordon, men nu ligger fokus på att producera en regelrätt bil.

Det innebär att fordonet måste undergå andra och mer genomgående säkerhetskontroller  och lanseringen har därmed skjutits upp något. Planen var att den första färdiga produktionsprototypen skulle rulla ut i mitten av nästa år, men nu siktar man istället på slutet av 2019.

Uniti har tagit emot omkring 2.500 förbeställningar till ett värde på totalt cirka 70 miljoner pund, eller mer än 830 miljoner kronor. Bolagets vd är Lewis Horne och det sysselsätter nära 50 personer i Lund. Var produktionen ska ske kommenterar bolaget inte i dagsläget.

Emiliano Strauss

Den skånska elbilstillverkaren Uniti har värvat en brittisk utvecklingschef och ska nu placera ett utvecklingsteam i engelska Northamptonshire och det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.