måndag 26 februari 2024

inloggad som

Stratiteq plockar största affären hittills – värd 35 miljoner

I framtiden ska det bland annat gå att resa med Skånetrafikens bussar och tåg genom att blippa sitt betal- eller kreditkort direkt i biljettläsaren. Uppdraget att utveckla tekniken under huven har gått till Malmöbolaget Stratiteq, som med affären kan räkna hem cirka 35 miljoner kronor fram till och med 2019.

Stratiteq har sedan tidigare Skånetrafiken som kund och har stått för implementeringen av back end-tekniken, det vill säga allt som resenärer inte ser, i Skånetrafikens senaste biljettsystem. Det medger bland annat att man kan ha månadskortet lagrat i Skånetrafikens mobilapp.

Framöver ska dagens system kompletteras med en rad funktioner, exempelvis betalning via Swish och möjlighet för företag att köpa biljetter till sina anställda. Det ska även gå att resa helt utan jojo-kort eller mobilapp, genom att blippa betal- eller kreditkort i biljettläsaren.

Även andra länstrafikbolag kan på sikt komma att använda Skånetrafikens nya system. Hittills har Östgötatrafiken och Blekingetrafiken skrivit avtal om detta, med planerad lansering under 2019.

– Det är ett otroligt spännande jobb och vår största affär hittills, säger Stratiteqs vd Anna Werntoft till Rapidus.

Som mest kommer 10-15 av Stratiteqs 115 anställda arbeta på projektet med Skånetrafiken, uppger hon. Ordervärdet på 35 miljoner kronor kan jämföras med Stratiteqs totala omsättning på 139 miljoner kronor 2017. I år räknar Anna Werntoft med att omsätta runt 150 miljoner.

Utöver Skånetrafiken syns Region Skåne, Vattenfall och Securitas i Stratiteqs kundlista. Huvudkontoret ligger i Malmö och sedan några år tillbaka har bolaget också kontor i Stockholm, som i dag står för ungefär en femtedel av omsättningen.

Stratiteq grundades 2004. Huvudägare är Jan Landelius samt övriga grundare Peter Rundberg, Johan Ahlkvist och Marcus Classon. Alla är verksamma i bolaget.

Erik Olausson

I framtiden ska det bland annat gå att resa med Skånetrafikens bussar och tåg genom att blippa sitt betal- eller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.