fredag 23 februari 2024

inloggad som

Skånsk kvartett krattar för miljoninvesteringar i lokala IT-bolag

Börsaktuella Lumitos vd Stefan Nilsson och Cybercoms tidigare regionchef Thomas Barge är två av veteranerna i Malmöbolaget Evolti, vars idé är att investera arbetstid och riskkapital i skånska IT-företag som behöver hjälp att komma vidare. Inom några år hoppas Thomas Barge ha gått in i minst två bolag.

Kvartetten, dit även Per-Håkan Herdenberg och Bo Nilsson räknas, har tillsammans erfarenhet från en lång rad IT-företag i regionen, däribland Orango, Tretton37 och Sogeti. Det är den bakgrunden Thomas Barge hoppas omsätta i utvecklingshjälp åt IT-bolag som redan finns på marknaden med en tjänst eller produkt men har svårt att ta nästa steg.

– Vi siktar in oss på bolag där vår kompetens kan tillföra något nytt, i kombination med pengar. Vi kommer gå in som aktiva delägare, antingen i styrelsen eller operativt under en kortare period, säger han till Rapidus.

De fyra grundarna, som sköter Evolti vid sidan av sina ordinarie arbeten, har knutit till sig ett nätverk av privatpersoner som externa investerare. Det ger Evolti muskler att investera mångmiljonbelopp i intressanta objekt, uppger Thomas Barge. Evolti har funnits sedan slutet av 2016 men än så länge gapar portföljen tom.

– Vi har inte bråttom. Hittills har vi tittat närmare på över tio objekt men än så länge har det inte stämt helt och hållet, säger Thomas Barge.

Enligt planen ska Evolti vara inne som delägare i 2-3 bolag åt gången, något Thomas Barge hoppas uppnå inom några år.

Erik Olausson

Börsaktuella Lumitos vd Stefan Nilsson och Cybercoms tidigare regionchef Thomas Barge är två av veteranerna i Malmöbolaget Evolti, vars idé […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.