torsdag 18 april 2024

inloggad som

Kapitaltillskott säkrar klinisk studie för 2A Pharma

Malmöbaserade läkemedelsbolaget 2A Pharma har tagit in 20 miljoner kronor från tidigare ägare och nya investerare, uppger vd Søren Nielsen.  Pengarna ska användas för att genomföra en fas I-studie i Storbritannien med start i november. Huvudkandidaten är ett vaccin mot HPV, humant papillomavirus, som orsakar bland annat livmoderhalscancer.

Av de 200 HPV-typer som identifierats är runt 40 sexuellt överförbara. Utöver livmoderhalscancer kan de i vissa fall leda till andra cancerformer i exempelvis munhålan eller på könsorganen.

– De vacciner som finns i dag skyddar endast mot 2-9 virustyper, vilket bara representerar 70-80 procent av cancerfallen, medan 2A Pharmas vaccinkandidat har potential att skydda mot de flesta HPV-virustyper. Vi planerar att inkludera både män och kvinnor i studien – eftersom det blir allt vanligare att vaccinera även pojkar mot HPV, säger Søren Nielsen till Rapidus.

2A Pharmas teknik bygger på en plattform med bland annat adenovirusliknande partiklar som bolaget licensierat från tyska Medigene där 2A Pharmas medgrundare John Nieland tidigare varit verksam. Han var en av de som tog fram plattformen.

Utöver HPV-vaccinet har 2A Pharma ytterligare fem vaccin på gång mot bland annat Alzhemiers sjukdom och autoimmuna sjukdomar. Det som kommit längst är ett terapeutiskt vaccin mot den autoimmuna hudsjukdomen Vitiligo. Prekliniska försök pågår redan i samarbete med Northwestern University i Chicago.

Bolaget har nyligen fått beviljat ett anslag på fyra miljoner kronor i EU-medel via Eurostars-programmet. Det projektet handlar om att ta fram ett nytt cancervaccin i samarbete med Danmarks Teknologiske Institut och danska bolaget DNASense.

2A Pharma har hittills tagit in totalt 47 miljoner kronor från svenska investerare. Bolaget grundades 2016 av Søren Nielsen, John Nieland och Preben Bruun-Nyzell och sysselsätter idag fyra anställda samt konsulter fördelat på huvudkontoret i Malmö och utvecklingsavdelningen i danska Ålborg.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade läkemedelsbolaget 2A Pharma har tagit in 20 miljoner kronor från tidigare ägare och nya investerare, uppger vd Søren Nielsen.  […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.