söndag 4 juni 2023

inloggad som

Rapidus önskar dig en skön sommar!

Med få dagar kvar till midsommardansen, sommarsillen och jordgubbarna tar Rapidus en paus i utgivningen.

I backspegeln har det hänt mycket inom Skånes bubblande spelbransch. Blizzardägda King ska satsa i Malmö och nyanställa ett 30-tal, Nordic Games planer på en spelfond för Norden lossnade efter många år och Hero Gaming-grundaren Georg Westin bildar en startupfabrik, med målet att bygga fyra nya bolag om året.

Inom life science har vi skrivit om Sunstone Capital som bygger en ny life science-fond. Efter försäljningen av Prexton Therapeutics ställde Köpenhamnsbaserade Sunstone siktet på en fond om 120 miljoner euro – vilket blir riskkapitalbolagets fjärde life science-fond.

Bland vårens emissioner syns forskningsbolaget Ascelia Pharma, som tidigare hette CMC Contrast, och har rest 60 miljoner kronor. Medicinteknikbolaget Trialbee tog i sin tur in 35 miljoner kronor och fick bland annat in TFS-grundaren Daniel Spasic som delägare.

Samtidigt lånar Almi Skåne ut mindre till bolag, men antalet beviljade lån har ökat samtidigt som bankerna tagit en större andel av lånen. Parallellt har LU Holding nått över 100 miljoner i investeringskapital och investerat i fler bolag än tidigare.

Inom IT-sfären är kampen om konsulter i regionen fortsatt hård. Ikea har seglat upp som en av de största enskilda konsultköparna. Möbeljätten varslade under våren personal i Malmö och Helsingborg, totalt 110 medarbetare handlade det om.

Slutligen publicerade Rapidus en egen lista med 31 lovande skåningar då Veckans Affärers årliga lista över unga svenska “supertalanger” enbart inkluderade 3 skåningar, av totalt 101 talanger. På Rapidus lista syntes bland annat OptiFreeze vd Eda Demir, Orbital Systems vd Mehrdad Mahdjoubi och Engaging Cares vd Charlotta Tönsgård .

Vi har i vanlig ordning också korat årets Rapidusföretag 2017. Det blev Flatfrog som genom åren omnämnts i mer än 60 Rapidusartiklar.

I augusti är vi tillbaka igen med fler exklusiva nyheter, analyser och möten, enbart för dig som är Rapidusprenumerant. Till dess önskar vi en riktigt skön sommar!

/Emily Binks
Nyhetschef

 

 

Med få dagar kvar till midsommardansen, sommarsillen och jordgubbarna tar Rapidus en paus i utgivningen. I backspegeln har det hänt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl