torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Blinkfyrar lanserar digitalt vägmärkessystem

Vägmärkestillverkaren Blinkfyrar i Staffanstorp lanserar ett nytt digitalt system för vägmärkeshantering till kommuner. Systemet ska ge kunderna aktuell information om vägmärkenas skick och position via signaler från uppkopplade sensorer fästa på märkena.

Blinkfyrar har tillverkat vägmärken sedan starten 1960 och är i dag en av landets stora leverantörer. I dag arbetar bolaget med IoT, eller uppkopplade produkter, och har digitaliserat hela tillverkningsprocessen från order, där kunden själv ritar sitt vägmärke, till digital faktura, uppger vd Jonas Forsvall.

Nu har alltså Blinkfyrar tagit fram ett system för kundernas hantering av vägmärkena. Detta genom att sensorer, som utvecklats i det Helsingsborgsbaserade systerbolaget Blink Services och har en batterilivslängd på uppemot 10 år, sätts bak på skyltarna och sänder en signal per dygn.

– Vi utvecklade det digitala kundsystemet i ungefär fem år. Det senaste året har vi haft pilotprojekt körande med flera kommuner, och kommer med stor sannolikhet få några kontrakt signerade under året, säger Jonas Forsvall.

Normalt åker kommunanställda regelbundet runt och inventerar märkena. Med Blinkfyrars verktyg kan de katalogisera beståndet med digitala foton, och därefter få information skickad digitalt via sensorerna om specifika märken exempelvis blir påkörda.

Blinkfyrar har ett 50-tal anställda och en omsättning på runt 190 miljoner kronor, en siffra som fördubblats på de senaste tio åren. Största ägare är Söderbergföretagen.

Elisabet Ottosson

Vägmärkestillverkaren Blinkfyrar i Staffanstorp lanserar ett nytt digitalt system för vägmärkeshantering till kommuner. Systemet ska ge kunderna aktuell information om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.