torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Malmöbolag ska mäta eksem med bildanalys

Med Vinnova-pengar i ryggen laddar konsultbolaget Eigenvision i Malmö för sin första egna produktsatsning. Målet är en mjukvara som automatiskt kan mäta och gradera böjveckseksem med hjälp av kameran i till exempel en mobiltelefon.

Eigenvision grundades 2015 av en grupp forskare med bakgrund från LTH:s bildanalysgrupp. I dag sysselsätter bolaget fyra anställda, varav tre på heltid. Bland uppdragsgivarna finns Göteborgsbaserade uppstartsbolaget Solvi, vars mjukvara används för att analysera jordbruksmark med drönare, och Malmöbolaget Katam, som utvecklar en mobilapp för att automatiskt mäta timmermängden i en skog.

Huvudsakligen arbetar dock Eigvisions konsulter inom automatisk bearbetning och analys av medicinska bilder, med Sahlgrenska universitetssjukhuset som stor kund. Vinnova-projektet går ut på att kunna använda en vanliga mobiltelefon till att hålla kolla på atopiska eksem, som i dagligt tal kallas böjveckseksem.

– I nuläget används väldigt grova mått: hur många handflator stort är eksemet, hur rött är det? Det blir väldigt subjektivt och gör det svårt att se om till exempel en kräm hjälper. Med vår idé behöver det inte vara samma läkare som gör bedömningen varje gång för att man ska kunna jämföra, säger Eigenvisions vd Olof Enqvist till Rapidus.

Vinnova-bidraget på 800.000 kronor, som även projektparterna Chalmers och Skånes universitetssjukhus får del av, blev klart i höstas men Eigenvision har ännu inte kommit igång med arbetet eftersom det visat sig svårare än beräknat att få loss medicinskt bildmaterial att jobba med. Projektet löper fram till 2019, då Olof Enqvist räknar med att ha fått fram en fungerande prototyp som kan användas i forskningssyften.

Eigenvision omsatte cirka tre miljoner kronor under 2017 och gjorde en vinst på runt en halv miljon, uppger Olof Enqvist.

Erik Olausson

Med Vinnova-pengar i ryggen laddar konsultbolaget Eigenvision i Malmö för sin första egna produktsatsning. Målet är en mjukvara som automatiskt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.