fredag 10 maj 2024

inloggad som

Trendbrott för svenska övernattningar i Köpenhamn

Turistorganisationen Wonderful Copenhagen måste ha vaknat till i november 2017 när rapporten “Svenskarnas resepreferenser” publicerades. I den framgick det att antal svenska övernattningar i det danska huvudstadsområdet minskade under 2015 och 2016. Men nu visar nya siffror en ökning för 2017.

Wonderful Copenhagens vd Mikkel Aarø-Hansen säger att det ska till nya initiativ för att bibehålla stigningen.

– Vi kommer löpande med nya initiativ, men kanske är svenskarnas kännedom om Köpenhamnsområdet för grunt. Vi ska lägga mer krut på lokal kommunikation om sevärdheter, även de som är utanför topp 20-listan, säger Mikkel Aarø-Hansen till Rapidus.

Enligt Danmarks Statistik föll de svenska övernattningarna i huvudstadsområdet med knappt fem procent i 2015 och 2016. Svenskarna är huvudstadsregionens största, internationella marknad och mindre nedgångar har stor betydelse.

Hypoteserna om svenskarnas svajande intresse har enligt rapporten bland annat varit att marknaden blev mättad, konkurrensen från andra storstäder ökade, att Köpenhamn är för dyrt, valutakursen är försvagad och att svenskarna oftare åkte som endagsturister eller övernattade på Airbnb, som inte räknas med i övernattningsstatistiken.

Nya siffror för 2017 visar dock att svenskarnas övernattningar ökat med 6,8 procent 2016-2017 till drygt 680.000 övernattningar.

En metod till att få fler övernattningar är gemensamma arrangemang över sundet. Mikkel Aarø-Hansen har tidigare i Rapidus nämnt möjligheten av gemensamma arrangemang i Royal Arena och Malmö Arena, såsom EM eller VM i handboll, men inget konkret har hittills skett.

– I gengäld har vi fått den stora händelsen World Pride och Eurogames 2021 till Köpenhamn och Malmö, säger han.

Här finns samarbeten med HBTQ-organisationer i Greater Copenhagen och det talas om det största evenemanget i Malmös historia. I augusti 2021 ska Stortorget förvandlas till Pride Square, stadionområdet ska användas till Eurogames och en människorättskonferens i Malmö ska husera 1.500 personer.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Turistorganisationen Wonderful Copenhagen måste ha vaknat till i november 2017 när rapporten “Svenskarnas resepreferenser” publicerades. I den framgick det att antal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.