söndag 3 december 2023

inloggad som

Joachim Samuelsson går in tyngre i Blackwing

Joachim Samuelsson, ordförande och storägare i noterade Malmöbolaget Crunchfish, går i bräschen när skånska flygplanstillverkaren Blackwing tar in ytterligare två miljoner kronor. Efter vissa förseningar räknar ledningen med att börja leverera de högteknologiska tvåsitsplanen under våren.

Blackwings flygplan är byggt nästan helt i kolfiber och väger bara några hundra kilo. Totalt under året har bolaget fått in runt sju miljoner kronor för att bygga upp produktionen, som sker i Eslöv. Parallellt arbetar ledningen på att få till de certifieringar som krävs för att sälja planet i Tyskland, som är tänkta första marknaden, och Frankrike.

– Det tar några månader till men från mars räknar vi med att leverera ett plan i månaden, säger grundaren Niklas Anderberg.

Han äger fortfarande en majoritet av bolaget tillsammans med sin far Yngve Anderberg. I ägarlistan syns numera en rad skånska näringslivsprofiler – utöver Joachim Samuelsson har bland andra e-handelsveteranen Dan Nilsson och tillväxtkonsulten Thomas Ahrens mindre andelar.

Blackwing sysselsätter i dag tolv personer. Bolaget är ursprungligen en avknoppning från ett KTH-projekt om aerodynamik men den slutliga utvecklingen av planet har skett i Lund och Eslöv.

Erik Olausson

Joachim Samuelsson, ordförande och storägare i noterade Malmöbolaget Crunchfish, går i bräschen när skånska flygplanstillverkaren Blackwing tar in ytterligare två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad