tisdag 30 april 2024

inloggad som

EG Sverige breddar verksamheten

Danska IT-koncernen EG:s svenska bolag EG Sverige, med huvudkontor i Malmö, räknar med att öka omsättningen till nära 280 miljoner kronor i år. Förvärvet av Notaplan tidigare i år är ett led i arbetet med att bredda den svenska verksamheten där bolaget satsar allt mer på egenutvecklad mjukvara.

– Notaplan utvecklade en molnlösning för bilverkstäder med exempelvis tidsbokning. Nu är deras mjukvara en del av EG och säljs som vår lösning på marknaden, säger EG Sveriges vd Stefan Fleron till Rapidus.

Vid uppköpet i våras sysselsatte Notaplan 19 medarbetare i Danmark, Norge och Sverige.

EG Sverige börjar alltmer blicka mot tjänstesektorn, i den satsningen ingår förvärvet av Notaplan. Det gör även nya kunder som en advokatfirma och aktörer inom privat vård, där bolaget utvecklat system för att hålla kolla på tidsbokningar och betalningar.

Tidigare har EG Sverige fokuserat på konsultuppdrag kring främst affärssystem som Microsoft Dynamics NAV, AX och Infor M3. Nu baseras projekten alltmer på bolagets egenutvecklade mjukvara, som kompletterar affärssystemen.

– Vi går mer och mer mot ett mjukvaruföretag totalt sett, det innebär att vi investerar i våra egna mjukvaruprodukter. Merparten av dem bygger på Microsoft-teknologi, antingen grundteknologi eller tilläggslösningar på befintlig mjukvara, säger Stefan Fleron.

Som exempel har EG Sverige utvecklat ett kundinformationssystem för energibranschen baserat på Microsoft Dynamics 365. Utöver energibranschen fokuserar EG Sverige även på konsulttjänster och mjukvaruutveckling för detaljhandel och produktion. De tre branscherna står var för sig för en tredjedel av omsättningen, som i år ser ut att öka från 260 till 280 miljoner kronor enligt Stefan Fleron.

Totalt sysselsätter EG Sverige 200 medarbetare varav 110 i Malmö. Kontor finns även i Stockholm, Göteborg, Linköping, Östersund, Eskilstuna, Örebro och nu senast Kristianstad. De senaste tre åren har EG Sverige förvärvat Medius Dynamics, som då hade 40 anställda och en omsättning på 67 miljoner kronor, och Malmöbolaget Tacticus, där Stefan Fleron var vd. I dagsläget finns inga konkreta planer på ytterligare förvärv.

EG-koncernen ägs av kapitalfonden Axcel och har totalt 27 kontor, omkring 2.000 anställda och finns i Sverige, Norge och Danmark, där huvudkontoret är placerat. Ifjol ökade koncernens omsättning till över två miljarder danska kronor.

Emily Binks

Danska IT-koncernen EG:s svenska bolag EG Sverige, med huvudkontor i Malmö, räknar med att öka omsättningen till nära 280 miljoner kronor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.