torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Mediocre-duo bygger fysiskt datorspel i Malmö

Efter att ha dragit in tiotals miljoner kronor på appspel som Smash Hit och PinOut hakar Mediocre-grundaren Dennis Gustafsson på trenden med ”escape rooms”, där grupper av spelare löser olika pussel för att ta sig ut. Till sommaren öppnar han och kollegan Emil Bengtsson sin egen variant, där katastrofscenarier i ett kärnkraftverk står för adrenalinpåslaget.

Duon håller som bäst på att bygga en prototyp av ”Nuclear Control Room Experience”. Med inspelade videoklipp på olika skärmar, ett 3D-modellerat reaktorrum och en mängd blinkande knappar att trycka på beskriver Dennis Gustafsson spelet som en interaktiv film i ett fysiskt rum. Utgångspunkten för historien är att spelarna ska täcka upp för en kompis som jobbar i kontrollrummet i normala fall men just denna dag är på bilprovningen.

– Vi har designat det lite som ett datorspel, och det är en dator som styr allt och anpassar svårighetsgraden efterhand, säger Dennis Gustafsson.

Han grundade Malmöbaserade Mediocre tillsammans med Henrik Johansson 2011. Bolaget omsatte 14 miljoner kronor i senaste räkenskapsåret, med en 27-procentig vinstmarginal, men sedan förra hösten är verksamheten i princip nedlagd. Även Emil Bengtsson har de senaste åren arbetat på Mediocre, dessförinnan har han ett förflutet som projektledare på Sony Mobile.

Den senaste tiden har så kallade escape rooms blivit ett allt hetare fenomen inom event-industrin i Malmö. Sherlocked, som var först på plan 2015, expanderar i vinter till närbelägna Caroli kyrka. I början av hösten öppnade The Alley och så sent som förra veckan tillkom The Gatsby Maze, även de i centrala Malmö.

Nuclear Control Room Experience är tänkt att öppna i sommar och efterhand kompletteras med andra rum. Målgruppen är såväl företag med personalaktiviteter på schemat som den vanliga allmänheten.

– Du förväntas inte ha några förkunskaper och blir inte hjälpt av att ha varit processtekniker på Barsebäck, säger Emil Bengtsson.

I vilken grad kommer man känna sig som Homer Simpson på jobbet?

– Man kommer vara lite bortkommen. Målet är att skapa en stressituation som känns genuin.

Erik Olausson

Efter att ha dragit in tiotals miljoner kronor på appspel som Smash Hit och PinOut hakar Mediocre-grundaren Dennis Gustafsson på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.