fredag 19 april 2024

inloggad som

Mediocre-duo bygger fysiskt datorspel i Malmö

Efter att ha dragit in tiotals miljoner kronor på appspel som Smash Hit och PinOut hakar Mediocre-grundaren Dennis Gustafsson på trenden med ”escape rooms”, där grupper av spelare löser olika pussel för att ta sig ut. Till sommaren öppnar han och kollegan Emil Bengtsson sin egen variant, där katastrofscenarier i ett kärnkraftverk står för adrenalinpåslaget.

Duon håller som bäst på att bygga en prototyp av ”Nuclear Control Room Experience”. Med inspelade videoklipp på olika skärmar, ett 3D-modellerat reaktorrum och en mängd blinkande knappar att trycka på beskriver Dennis Gustafsson spelet som en interaktiv film i ett fysiskt rum. Utgångspunkten för historien är att spelarna ska täcka upp för en kompis som jobbar i kontrollrummet i normala fall men just denna dag är på bilprovningen.

– Vi har designat det lite som ett datorspel, och det är en dator som styr allt och anpassar svårighetsgraden efterhand, säger Dennis Gustafsson.

Han grundade Malmöbaserade Mediocre tillsammans med Henrik Johansson 2011. Bolaget omsatte 14 miljoner kronor i senaste räkenskapsåret, med en 27-procentig vinstmarginal, men sedan förra hösten är verksamheten i princip nedlagd. Även Emil Bengtsson har de senaste åren arbetat på Mediocre, dessförinnan har han ett förflutet som projektledare på Sony Mobile.

Den senaste tiden har så kallade escape rooms blivit ett allt hetare fenomen inom event-industrin i Malmö. Sherlocked, som var först på plan 2015, expanderar i vinter till närbelägna Caroli kyrka. I början av hösten öppnade The Alley och så sent som förra veckan tillkom The Gatsby Maze, även de i centrala Malmö.

Nuclear Control Room Experience är tänkt att öppna i sommar och efterhand kompletteras med andra rum. Målgruppen är såväl företag med personalaktiviteter på schemat som den vanliga allmänheten.

– Du förväntas inte ha några förkunskaper och blir inte hjälpt av att ha varit processtekniker på Barsebäck, säger Emil Bengtsson.

I vilken grad kommer man känna sig som Homer Simpson på jobbet?

– Man kommer vara lite bortkommen. Målet är att skapa en stressituation som känns genuin.

Erik Olausson

Efter att ha dragit in tiotals miljoner kronor på appspel som Smash Hit och PinOut hakar Mediocre-grundaren Dennis Gustafsson på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.