lördag 18 maj 2024

inloggad som

Nybildade Parlametric vill pejla tusentals åsikter i realtid

Lundabaserade Parlametric bildades i maj i år och har redan ett tiotal organisationer som kunder. Deras tjänst analyserar medarbetares och kunders åsikter i realtid, men enligt grundarna går de inte in för att ta död på den klassiska enkäten.

Ett nytt sätt att se på feedback. Så beskriver grundarduon Johan Källstrand, beteendevetare, och Edwin Klint Bywater, vd och ingenjör i teknisk fysik, sin egenutvecklade tjänst. Med hjälp av hundratusentals kommentarer från enkäter och sociala medier har de skapat en algoritm som kan analysera värderande text och hitta tendenser som sällan syns i vanliga medarbetarenkäter.

– Det är svårt för den mänskliga hjärnan att fånga och dra samband från mer än tio medarbetares kommentarer, säger Johan Källstrand, som har en bakgrund som vd på Lundabolaget SensoDetect.

Medan vanliga enkäter låter respondenter ringa in en siffra på en skala utgår alla Parlametrics analyser från fritt skriven text. Genom tjänsten de kallar ”Pejla” ska medarbetare och användare också kunna gå in och skriva sina åsikter närhelst de uppstår, vilket bolaget hoppas ska bli särskilt användbart inom skolan för att snabbt upptäcka problem med mobbing.

Bland Parlametrics tidiga kunder finns en kommunal musikskola, som gav dem uppdraget att ta tempen på vad tusentals föräldrar tycker om verksamheten. För Innovation Skånes räkning har Parlametric analyserat vårdanställdas idéer om förbättringar inom vården, och bland kunderna finns också en stor bilåterförsäljare liksom bokföringsföretaget Fortnox.

Att Parlametric så snabbt fått betalande kunder beror delvis på att utvecklingen ligger bakom dem från start. När Edwin Klint Bywater sa upp sig från sitt jobb på Tetra Pak hade han och Johan Källstrand på fritiden byggt sin algoritm. De har också fått draghjälp av ett samarbete med undersökningsföretaget Alice Surveys, som gått in med ett litet delägande. Edwin Klint Bywater ser det inte som att deras tjänster konkurrerar.

– Det vi erbjuder är ett komplement till personalmöten och medarbetarenkäter, säger han till Rapidus.

Felicia Frithiof

Lundabaserade Parlametric bildades i maj i år och har redan ett tiotal organisationer som kunder. Deras tjänst analyserar medarbetares och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]