torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Nybildade Parlametric vill pejla tusentals åsikter i realtid

Lundabaserade Parlametric bildades i maj i år och har redan ett tiotal organisationer som kunder. Deras tjänst analyserar medarbetares och kunders åsikter i realtid, men enligt grundarna går de inte in för att ta död på den klassiska enkäten.

Ett nytt sätt att se på feedback. Så beskriver grundarduon Johan Källstrand, beteendevetare, och Edwin Klint Bywater, vd och ingenjör i teknisk fysik, sin egenutvecklade tjänst. Med hjälp av hundratusentals kommentarer från enkäter och sociala medier har de skapat en algoritm som kan analysera värderande text och hitta tendenser som sällan syns i vanliga medarbetarenkäter.

– Det är svårt för den mänskliga hjärnan att fånga och dra samband från mer än tio medarbetares kommentarer, säger Johan Källstrand, som har en bakgrund som vd på Lundabolaget SensoDetect.

Medan vanliga enkäter låter respondenter ringa in en siffra på en skala utgår alla Parlametrics analyser från fritt skriven text. Genom tjänsten de kallar ”Pejla” ska medarbetare och användare också kunna gå in och skriva sina åsikter närhelst de uppstår, vilket bolaget hoppas ska bli särskilt användbart inom skolan för att snabbt upptäcka problem med mobbing.

Bland Parlametrics tidiga kunder finns en kommunal musikskola, som gav dem uppdraget att ta tempen på vad tusentals föräldrar tycker om verksamheten. För Innovation Skånes räkning har Parlametric analyserat vårdanställdas idéer om förbättringar inom vården, och bland kunderna finns också en stor bilåterförsäljare liksom bokföringsföretaget Fortnox.

Att Parlametric så snabbt fått betalande kunder beror delvis på att utvecklingen ligger bakom dem från start. När Edwin Klint Bywater sa upp sig från sitt jobb på Tetra Pak hade han och Johan Källstrand på fritiden byggt sin algoritm. De har också fått draghjälp av ett samarbete med undersökningsföretaget Alice Surveys, som gått in med ett litet delägande. Edwin Klint Bywater ser det inte som att deras tjänster konkurrerar.

– Det vi erbjuder är ett komplement till personalmöten och medarbetarenkäter, säger han till Rapidus.

Felicia Frithiof

Lundabaserade Parlametric bildades i maj i år och har redan ett tiotal organisationer som kunder. Deras tjänst analyserar medarbetares och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.