tisdag 5 december 2023

inloggad som

Malmöbolag går vidare med virtuellt trumset

|  ,
|  

Freedrum i Malmö står redo för nästa släpp efter lanseringen av sitt virtuella trumset i september. Sedan lanseringen har 20.000 enheter skickats iväg från kontoret i centrala Malmö till de 6.000 första kunderna, som förbeställt trumsetet.

Och i veckan är det dags för nästa lansering – Freedrums egenutvecklade ljudinspelningsapp. Hittills har användarna behövt en tredjepartsapp, som Garageband för iPhone och motsvarande hos Android.

Tänk om man kunde spela trummor i luften? För ett år sedan startade Freedrum en Kickstarter-kampanj, insamlingsmålet spräcktes åtta gånger om och bolaget fick in fem miljoner kronor.

Idén bygger på bluetooth Midi-teknik och möjliggör trumsolon på bussen och biblioteket. Genom sensorer som fästs på trumpinnar kopplas rörelserna till en app som simulerar ljudet av trumslagen. Sensorerna kan också fästas på skorna för den som vill ha ett komplett trumset med fotpedal.

– Det tog en månad från idé till färdig prototyp. Sedan tog det betydligt längre tid att skapa en säljbar produkt, säger medgrundaren och utvecklaren August Bering till Rapidus.

Fler produkter finns på ritbordet, och det handlar om fler virtuella musikinstrument. På sikt vill Freedrum också sprida sin teknik till skolor, spel och sport genom licensförsäljning. De tänker sig att man ska kunna öva prickskytte utan skarpladdade vapen och slipa på golfswingen utan bollar.

Freedrum har fem anställda och ägs till hälften av designbyrån BlockZero som man också delar lokaler med.

Felicia Frithiof

Freedrum i Malmö står redo för nästa släpp efter lanseringen av sitt virtuella trumset i september. Sedan lanseringen har 20.000 enheter skickats iväg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.