fredag 29 mars 2024

inloggad som

Storytel-grundare börjar på ny kula i Malmö

Medgrundaren och storägaren Jon Hauksson lämnar den operativa verksamheten i börsnoterade Storytel. Istället satsar han på en karriär som ängelinvesterare i uppstartsbolag och håller själv på att bygga upp ett nytt Malmöföretag inom artificiell intelligens.

Tillsammans med nuvarande vd:n Jonas Tellander grundade Jon Hauksson Storytel 2005, då som ett Ideonbolag med namnet Bokilur. Sedan dess har verksamheten flyttat till Stockholm, listats på Aktietorget och väckt stor uppmärksamhet i kulturvärlden genom köpet av anrika förlaget Norstedts för 152 miljoner kronor.

Jon Hauksson var under många år teknikchef i bolaget och äger fortfarande knappt 5 procent av Storytel, som i dag har ett börsvärde på 3,6 miljarder. Men i övrigt har han klippt banden och håller istället på att bygga upp en investeringsverksamhet i nybildade Tiotio Invest. Hittills har han gjort en handfull investeringar i olika IT- och webbrelaterade uppstartsbolag. Ett av dem finns i Öresundsregionen: Elobina i Alnarp.

– Det handlar mycket om att ge tillbaka. Vi tog in pengar under lång tid i Storytel och jag har därför stor erfarenhet av att ha med affärsänglar att göra, säger Jon Hauksson till Rapidus.

Elobina har utvecklat teknik för att skapa textiler och kläder med egendesignade tryck. Användarna laddar upp sitt mönster, till exempel en familjebild, eller väljer ett redan befintligt på Elobinas sajt. Sedan pusslar mjukvaran ihop de olika användarnas mönster på ett tygsjok som är stort nog för tryckeriets krav. Genom ett samarbeta med lokala skräddare, däribland YallaTrappan i Malmö, kan tyget därefter sys upp till bland annat kuddfodral och skjortor.

Elobina sysselsätter grundarna samt en handfull konsulter. Vilma Gustafsson, en av de fyra grundarna, säger till Rapidus att hon räknar med att tiodubbla omsättningen under nuvarande räkenskapsår till cirka tio miljoner kronor.

Parallellt med investeringsverksamheten har Jon Hauksson också grundat Tiotio Labs i Malmö. Han är förtegen om vad Tiotio Labs ska göra men säger att det är ett IT-bolag med inriktning på artificiella intelligens.

– Jag behöver fortfarande landa från Storytel men till våren drar vi igång, säger Jon Hauksson till Rapidus.

Erik Olausson

Medgrundaren och storägaren Jon Hauksson lämnar den operativa verksamheten i börsnoterade Storytel. Istället satsar han på en karriär som ängelinvesterare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]