måndag 29 april 2024

inloggad som

Prevas vänder till vinst i Skåne – startar nytt affärsområde

Noterade konsultbolaget Prevas har hämtat sig efter telekomjättarnas neddragning i Skåne. Enligt regionchefen Patrick Buschow har rörelseresultatet hittills i år varit positivt, samtidigt som bolaget satsar på kvalitetssäkring som nytt affärsområde.

Prevas är inriktat på konsulttjänster och utvecklingsprojekt inom hårdvara, mjukvara och mekanik för produktutveckling samt industriell IT och automation. Intäkterna kommer i dag till hälften från rena konsultuppdrag och till hälften från större projektåtaganden. Under 2017 har Prevas bland annat plockat ett uppdrag för Carlsbergs mineralvattenfabrik i Ramlösa och ett inom mjukvaruutveckling för noterade Lundabolaget QuickCool.

Hittills i år har omsättningen stigit med 15 procent i regionen jämfört med samma period 2016, uppger Patrick Buschow. Då slutade omsättningen på 72 miljoner kronor i region syd. Även rörelseresultatet för Prevas sydsvenska gren har förbättrats, från minussiffror 2016 till plussiffror i år.

För att elda på utvecklingen har Prevas just värvat Maria Gren för att bygga upp kvalitetssäkring som nytt affärsområde i södra Sverige. Maria Gren har en bakgrund från dåvarande teknikkonsultbolaget Epsilon i Malmö men kommer närmast från en ledande post på Orkla. Det är just inom livsmedelsproduktion samt medicinteknik som Patrick Buschow ser största suget efter tjänster inom kvalitetssäkring. Under 2018 räknar han med att ha åtminstone fem anställda inom det nya fältet.

– Vi har redan viss verksamhet inom kvalitetssäkring, men då har vi fått ta in folk från Köpenhamnskontoret, säger Patrick Buschow till Rapidus.

Prevas är noterat på Stockholmsbörsen och har totalt drygt 530 anställda, varav ett 50-tal i Skåne och närmare 70 i Danmark. Senaste halvåret landade omsättningen på 386 miljoner kronor, en ökning på knappt fem procent jämfört med samma period 2016.

Erik Olausson

Noterade konsultbolaget Prevas har hämtat sig efter telekomjättarnas neddragning i Skåne. Enligt regionchefen Patrick Buschow har rörelseresultatet hittills i år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.