torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Soprum på Hawaii övervakas med Malmöteknik

Med nybildade Device Radios teknik spelar det ingen roll vilken app eller hårdvara som används. Hittills har Malmöbolagets egenutvecklade infrastruktur för att koppla ihop olika typer av prylar, appar och mjukvara bland annat använts i en nybyggd skyskrapa på Hawaii.

– Vi gör ett nytt lager, en ny typ av byggsten som ligger ovanför exempelvis wifi och bluetooth. Om man är ett hårdvaruföretag så behöver man bara tänka på att skicka ut signaler, och mjukvarubolag kan bygga appar utan att tänka på kompatibilitet, säger medgrundare Christian Klemetsson till Rapidus.

Bolaget har genomfört flera kundprojekt. Ett av dem var på Hawaii där Malmöbolaget byggde ett system för att övervaka renlighet och behov av tömning i soprum. På varje våning av det nybyggda 33-våningshuset finns ett soprum. Genom att räkna hur många som använde soprummet, och när det senast tömdes, kunde det lättare avgöras vilka som var i störst behov av städning.

– Vi är i ett stadium där vi jobbar agilt med pilotprojekt. Vi var i Almedalen med bolaget Einride, som bygger världens första förarlösa lastbil utan hytt. Vi hjälpte dem att ta fram en demo för att köra en nedskalad version av lastbilen, som kunde styras på tio mils avstånd, säger Christian Klemetsson till Rapidus.

Hittills har verksamheten finansierats av bidrag från E.on, genom deltagande i acceleratorn E.on Agile i fjol, betalda kundprojekt, affärsänglar och Almi.

– Vi siktar på en större såddfinansieringsrunda till våren, då behöver vi 10-20 miljoner kronor, säger Christian Klemetsson.

Device Radio bildades i fjol och sysselsätter tre personer på heltid samt konsulter vid behov. Grundare är Fredrik Fernbrant och Christian Klemetsson, som även är majoritetsägare.

Emily Binks

Med nybildade Device Radios teknik spelar det ingen roll vilken app eller hårdvara som används. Hittills har Malmöbolagets egenutvecklade infrastruktur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad