fredag 26 april 2024

inloggad som

Dark Matter lockar en miljon användare – och tunga delägare

Helsingborgsbaserade Dark Matter är nästan helt okänt på hemmaplan men har lyckats locka närmare en miljon användare i Asien med en app som kombinerar funktionaliteten hos Skype och Facebook. I tysthet har bolaget backats upp med över 16 miljoner kronor från bland andra Almi Invest Syd och Spintop Ventures, kan Rapidus berätta.

Dark Matters app Pen Chat fungerar både som ett kommunikationsverktyg och socialt nätverk. Liksom hos Facebook kan användarna posta uppdateringar om vad de gör och skapa grupper för olika intressen eller ändamål. Och liksom hos Skype kan appen användas till att ringa och skicka meddelande gratis till andra användare med appen installerad – eller till telefoner utan internetuppkoppling mot betalning med så kallade Penny Credits.

Den sistnämnda egenskapen är viktig i Asien, där Dark Matter ett år efter lanseringen lockat runt en miljon användare enligt vd:n och grundaren Ian Vernon.

– I länder som Indien, Bangladesh och Pakistan saknar halva befolkningen internetuppkoppling, säger han.

Ian Vernon var en av grundarna till Helsingborgsbolaget Amanzitel, vars verksamhet såldes till kinesiska DingLi Communications 2011 och sedermera flyttades till Kina. Dark Matter drog han igång 2015.

Intäkterna är i första hand tänkta att komma genom reklam i appen samt försäljning av Penny Credits. Men i dagsläget är Ian Vernon inte fokuserad på intäkter utan på att växa användarbasen.

– Det närmaste året ska vi ta in ytterligare riskkapital för att kunna gå från 1 miljon användare till 10 miljoner. För att klara det ska vi ta in tio miljoner dollar under vintern, säger han till Rapidus.

Ian Vernon vill inte kommentera hur bolaget hittills finansierat sin uppbyggnad. Men Rapidus kan berätta att Malmöbaserade riskkapitalbolaget Spintop Ventures har en betydande ägarandel i Dark Matter, liksom Almi Invest Syd som gick in med fyra miljoner kronor så sent som i våras. I ägarlistan finns även brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technology Group. Enligt senaste årsredovisningen har ägarkretsen sedan början av 2016 skjutit till över 16 miljoner kronor till Dark Matter.

Dark Matter sysselsätter i dag ett 30-tal anställda, uppger Ian Vernon, varav ett fåtal i Helsingborg och resten vid en utvecklingsavdelning i Vitryssland samt marknadsföringskontor i Asien. I styrelsen syns Finn Persson från Spintop Ventures som ordförande, Marcus Skärbäck från Almi Invest Syd som ledamot samt telekomprofilen Sami Niemi som suppleant.

Erik Olausson

Helsingborgsbaserade Dark Matter är nästan helt okänt på hemmaplan men har lyckats locka närmare en miljon användare i Asien med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.