måndag 24 juni 2024

inloggad som

Dark Matter lockar en miljon användare – och tunga delägare

Helsingborgsbaserade Dark Matter är nästan helt okänt på hemmaplan men har lyckats locka närmare en miljon användare i Asien med en app som kombinerar funktionaliteten hos Skype och Facebook. I tysthet har bolaget backats upp med över 16 miljoner kronor från bland andra Almi Invest Syd och Spintop Ventures, kan Rapidus berätta.

Dark Matters app Pen Chat fungerar både som ett kommunikationsverktyg och socialt nätverk. Liksom hos Facebook kan användarna posta uppdateringar om vad de gör och skapa grupper för olika intressen eller ändamål. Och liksom hos Skype kan appen användas till att ringa och skicka meddelande gratis till andra användare med appen installerad – eller till telefoner utan internetuppkoppling mot betalning med så kallade Penny Credits.

Den sistnämnda egenskapen är viktig i Asien, där Dark Matter ett år efter lanseringen lockat runt en miljon användare enligt vd:n och grundaren Ian Vernon.

– I länder som Indien, Bangladesh och Pakistan saknar halva befolkningen internetuppkoppling, säger han.

Ian Vernon var en av grundarna till Helsingborgsbolaget Amanzitel, vars verksamhet såldes till kinesiska DingLi Communications 2011 och sedermera flyttades till Kina. Dark Matter drog han igång 2015.

Intäkterna är i första hand tänkta att komma genom reklam i appen samt försäljning av Penny Credits. Men i dagsläget är Ian Vernon inte fokuserad på intäkter utan på att växa användarbasen.

– Det närmaste året ska vi ta in ytterligare riskkapital för att kunna gå från 1 miljon användare till 10 miljoner. För att klara det ska vi ta in tio miljoner dollar under vintern, säger han till Rapidus.

Ian Vernon vill inte kommentera hur bolaget hittills finansierat sin uppbyggnad. Men Rapidus kan berätta att Malmöbaserade riskkapitalbolaget Spintop Ventures har en betydande ägarandel i Dark Matter, liksom Almi Invest Syd som gick in med fyra miljoner kronor så sent som i våras. I ägarlistan finns även brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technology Group. Enligt senaste årsredovisningen har ägarkretsen sedan början av 2016 skjutit till över 16 miljoner kronor till Dark Matter.

Dark Matter sysselsätter i dag ett 30-tal anställda, uppger Ian Vernon, varav ett fåtal i Helsingborg och resten vid en utvecklingsavdelning i Vitryssland samt marknadsföringskontor i Asien. I styrelsen syns Finn Persson från Spintop Ventures som ordförande, Marcus Skärbäck från Almi Invest Syd som ledamot samt telekomprofilen Sami Niemi som suppleant.

Erik Olausson

Helsingborgsbaserade Dark Matter är nästan helt okänt på hemmaplan men har lyckats locka närmare en miljon användare i Asien med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.