torsdag 9 maj 2024

inloggad som

ÅF vill anställa 100 i Malmö – men har svårt att hitta kompetens

Trots 700 anställda bara i Malmö och en omsättning på 1,3 miljarder för ÅF:s södra region – som inkluderar Skåne, Halland, Blekinge och Köpenhamn – är ÅF lite av en doldis inom teknikkonsultbranschen.

– Ska vi vara lite självkritiska så har vi nog varit dåliga på att kommunicera vår verksamhet, säger Ola Boreson som är samordnande regionchef för ÅF Group South.

Han menar att ett av skälen till att det inte talas så mycket om dem är att ÅF:s roll aldrig framkommer i många av de uppdrag de utför. Men ambitionen framöver för ÅF, både regionalt och globalt, är att ta sig an fler uppdrag där de tar ett större helhetsansvar.

Gabriela Larsson, chef på ÅF South Technology, talar om ”cross division projects” som innebär att koncernens samtliga divisioner – Industry, Infrastructure, International och Technology – samverkar mer än de gör i dagsläget.

– Vi har kompetens i huset att utföra i stort sett vilka uppdrag som helst. Därför letar vi nu fler större, tyngre projekt där vi är med från ax till limpa, säger hon.

Ett skäl för ÅF att synas mer är att locka till sig fler medarbetare. Hittills har de haft svårt att hitta rätt kompetens i regionen och de har anställt två rekryterare på heltid bara inom affärsområdet Industry South, som Ola Boreson basar över.

– Vår ambition är att anställa minst hundra till här i Malmö. Men ingenjörer är ett begränsat släkte och vi har höga krav på de vi tar in, säger han.

Ett sammanhang där ÅF låtit höra om sig lite mer är i samband med uppköp. Under 2016 förvärvade ÅF totalt 15 bolag som tillsammans omsatte 1,5 miljarder kronor. Ett av dessa var i Öresundsregionen: Traffic Team i Danmark, med en omsättning på 25 miljoner kronor. I år har även danska Midtconsult köpts upp, med en omsättning på 200 miljoner kronor.

ÅF-koncernen är i dag 9 650 anställda och omsatte 11,6 miljarder kronor 2016. Den ekonomiska målsättningen är en omsättning på 2 miljarder euro senast 2020. Bland skånska kunder finns Baxter, Axis. E.on och Wihlborgs.

Magnus Erlandsson

Trots 700 anställda bara i Malmö och en omsättning på 1,3 miljarder för ÅF:s södra region – som inkluderar Skåne, Halland, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

  • Nybyggandet kan bromsas

    Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]

  • Tunga hyreshöjningar för kontor

    Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]

  • Börshuset kan byggas om till hotell

    Malmös gamla börshus på Skeppsbron, där det i dag är kontorslokaler, står inför en renovering. Ett alternativ som fastighetsägaren Wihlborgs […]