lördag 27 april 2024

inloggad som

Spiideo tar in nya delägare – och får norskt fotfäste

Skånska IT Gårdens grundare Jan Swedin och vd Johan Henckel blir nya delägare när Malmöbolaget Spiideo tar in nio miljoner kronor. Genom ett färskt avtal med Norsk Toppfotball ska Spiideos kamerateknik för sportanalys installeras på de första norska fotbollsarenorna.

Sedan tidigare har Spiideo ett liknande avtal med Allsvenskan och Superettan i Sverige. På ett 30-tal svenska arenor kan de anslutna klubbarna numera analysera lagets spel med hjälp av uppsatta Axis-kameror och Spiideos mjukvara, som används för att automatiskt styra kamerorna, sy ihop flera kameravyer och hantera videosekvenserna.

På sikt är det utanför Norden som Spiideo hoppas få de stora intäkterna och under våren inledde Malmöbolaget ett samarbete med italienska Wyscout, som sammanställer och kategoriserar videoklipp från över tusen internationella fotbollsmatcher i veckan, med en lång rad storklubbar i kundlistan.

I Spiideos ägarlista syns LMK och Almi Invest. Dessa får nu sällskap av Jan Swedin och Johan Henckel. Duon har en gemensam bakgrund från IT Gården i Landskrona, som just etablerat sig i Malmö. Johan Henckel är även grundare och Jan Swedin styrelseordförande för det växande IT-bolaget Inyett i Helsingborg, vars teknik används för ekonomisk internkontroll och för att stoppa felaktiga betalningar.

De nio miljoner kronor som Spiideo får in från gamla och nya ägare ska i första hand användas till att snabba på den internationella expansionen.

– Tv-sekvenser visar helt andra saker från matchen än det du som tränare är intresserade av och från träningen har du ofta inget bildmaterial alls. För två år sedan var vi inte säkra på hur universellt det här problemet var, men det är tillämpbart i många länder och i många sporter, säger Spiideos produktchef Fredrik Ademar till Rapidus.

Spiideo har i dag ett tiotal anställda vid kontoret i centrala Malmö. Vd är Patrik Olsson.

Erik Olausson

Skånska IT Gårdens grundare Jan Swedin och vd Johan Henckel blir nya delägare när Malmöbolaget Spiideo tar in nio miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.