måndag 13 maj 2024

inloggad som

Interreg ser ut att öppna kistlocket för nya innovationsprojekt

Under ett år har det varit stängt för ansökningar till insatsområde innovation i EU-programmet Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak. Orsaken är att nära 90 procent redan beviljats av de totalt 45 miljoner euro som ska räcka fram till 2020. Nu rekommenderar dock programorganisationen att insatsområdet åter ska öppnas för ansökning, uppger programchef Magnus Schönning för Rapidus.

Beslutet fattas imorgon av den så kallade Övervakningskommittén. Insatsområdet innovation kan då öppnas igen under nästa ansökningsperiod, som är i slutet av sommaren.

– Vi har rekommenderat att Övervakningskommittén tar beslutet att öppna ett specifikt mål inom innovation för projekt som i nära samverkan med näringslivet ska förbättra forskningsstrukturer och kapaciteten att utveckla spetskompetens, säger Magnus Schönning.

Nu, efter halva programtiden, är facit att insatsområde innovation endast har fem miljoner euro kvar att dela ut. Betydligt mindre söktryck har insatsområde transport haft till de 23 miljoner euro som avsatts.

– Två transportprojekt ansökte under våren. Utredning av en möjlig Öresundsmetro kommer att få 300.000 euro och på onsdag avgörs om även Göteborgsbaserade marintransportprojektet Maria får medel. I så fall återstår ändå 20 miljoner euro, säger Magnus Schönning.

När det gäller de övriga två insatsområdena i programmet så har område grön ekonomi två tredjedelar av ursprungliga 34 miljoner euro kvar och område sysselsättning mindre än hälften av ursprungliga 26 miljoner euro kvar.

Bland stora innovationsinriktade projekt som beviljats medel finns ESS & Max IV Cross Border Science and Society, som backats upp med nio miljoner euro, och ReproUnion som fått knappt åtta miljoner euro för att bekämpa infertilitet i Öresundsregionen.

Elisabet Ottosson

Under ett år har det varit stängt för ansökningar till insatsområde innovation i EU-programmet Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak. Orsaken är att nära […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen