fredag 17 maj 2024

inloggad som

Skarpt läge för skånsk hästövervakning

Det började med ett försök att hänga en Iphone runt halsen på en häst för att se vad den gjorde under dagen. Nu testas tekniken för hästövervakning skarpt och i dag träffar ledningen för Helsingborgsbolaget Hoofstep presumtiva investerare.

Hoofsteps enhet sitter fast på hästens huvud med hjälp av en specialdesignad grimma. Den är försedd med elektronik som registrerar hur mycket hästen rör sig, i vilken gångart, om den äter och så vidare. Informationen skickas med radiosignaler till en uppkopplad basenhet i stallet. Ägaren kan följa hästens vardag i realtid via en app i mobilen.

– Hästens olika huvudrörelser säger oerhört mycket. Algoritmerna gör en analys som vi kan koppla till indikationer på olika symptom. Vi ger inga diagnoser men vi vet exempelvis hur ofta en häst äter, och slutar den äta får ägaren ett larm via sms, säger medgrundaren Karl Forssman till Rapidus.

Hästägaren kan också få en bild av hur mycket fysisk träning hästen behöver eller när det är dags för fölning. Sändaren har en batteritid på uppåt sju dygn och basenheten en räckvidd på 700 meter vilket täcker in de flesta hagar. Hoofstep har sålt tio prototyper som testas runt om i Skåne och Halland, intäkterna bygger på abonnemang.

Bakom Hoofstep står hästägaren Priscilla Olsson, Karl Forssman, vd Per-Eric Olsson, som var med och grundade MySQL, samt Mattias Lindström, med en bakgrund inom robotik och IT-säkerhet. Under utvecklingsåren har grundarna gått in med egna pengar men nu siktar Hoofstep på att ta in kapital.

Hoofstep har under våren varit med i Helsingborgsbaserade Thinks acceleratorprogram, som i dag håller demodag. Bland andra bolag som visar upp sig finns resetjänsten Flugtube samt Data Care Malmö, som Rapidus skrivit om tidigare.

Jennie Lorentsson

Det började med ett försök att hänga en Iphone runt halsen på en häst för att se vad den gjorde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad