fredag 10 maj 2024

inloggad som

Nytt Malmöbolag ska avslöja fallrisk hos äldre

Nybakade Malmöbolaget PX Nordic har tagit fram en utrustning som kan användas för att identifiera personer med hög risk att ramla. Målet är att minska antalet fallolyckor bland exempelvis äldre personer. Tekniken bygger delvis på forskning vid Högskolan i Halmstad.

I de fall snubbelrisken för individer över huvud taget undersöks så används oftast höghastighetskameror. Dessa är dyra och finns normalt inte inom vården. PX Nordics produkt bygger istället på två eller flera sensorer som kan registrera bland annat riktning, hastighet och acceleration och som placeras på patientens underkropp. Signalerna sänds trådlöst och tekniken kan visa patientens rörelsemönster i 3D.

– Bolagets produkt blir mycket billigare – något tiotal tusen kronor mot närmare miljonen för en 3D-höghastighetskamera. Därmed skulle tekniken kunna få spridning till vårdcentraler, sjukhus och ålderdomshem, säger grundaren och huvudägaren André Ung till Rapidus.

PX Nordics produkt består av hårdvara med tillhörande algoritmer. Den har en självlärande mekanism som jämför ny insamlad data med tidigare och förfinar kurvorna efterhand. PX Nordic bildades ifjol och sysselsätter fem personer. Produktens analyser baseras på Anita Sant’Annas forskning vid Centrum för tillämpade intelligenta system vid Högskolan i Halmstad.

PX Nordic är inte ensamma om att vilja använda rörelsesensorer för att kartlägga och förutse fallrisk hos äldre. Rapidus har tidigare rapporterat om Next Step Dynamics, bildat av veteraner från Tieto och Sony Mobile, vars armband testats på ett seniorboende i Göteborg.

Elisabet Ottosson

Nybakade Malmöbolaget PX Nordic har tagit fram en utrustning som kan användas för att identifiera personer med hög risk att ramla. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen