fredag 3 maj 2024

inloggad som

Saab Ventures miljonsatsar på skånsk teknik för kryptering

I början av april i år startades cybersäkerhetsföretaget Hyker Security, samtidigt som Ideonbolaget Apptimate håller på att avecklas. Detta efter att Saab Ventures tillsammans med försvarskoncernens konsultbolag Combitech 2016 gjorde ett inkråmsförvärv av Apptimate. Den fyra man starka personalen rekryterades då till Combitech och går nu alltså över till Hyker Security.

Det nya bolagets vd blir Thomas Thard, som också är investeringschef på Saab Ventures. Apptimates grundare och vd Fredrik Beckman blir sälj- och affärsutvecklingsansvarig, samt styrelseledamot. Hyker har sitt formella säte hos Saab i Linköping, men verksamheten och alla anställda förblir i Skåne, närmare bestämt i Malmö.

– Vi investerade ett antal miljoner i kvalitetssäkringen av plattformen och om allt går enligt planen kommer vi i slutet av året eller början av nästa genomföra en nyemission, säger Thomas Thard till Rapidus.

Apptimate, som grundades 2012 under namnet PingPal, utvecklade en tjänst för säker fildelning. Idén är att kunna skicka filer med tung kryptering direkt till mottagaren, utan att något lagras hos en tredje part. Filerna färdas alltså direkt från avsändare till mottagare, genom systemet som enligt Fredrik Beckman är skyddat mot hackerattacker.

För mindre än två år sedan lanserade Apptimate tjänsten, då enbart till datorer. Men nu har Hyker, som tagit över alla immateriella rättigheter, lanserat en ny tjänst som i delar bygger på Apptimates teknik.

– Hyker har redan fått sin första betalande kund i Norrköpingsbolaget Briteback och vårt mål för 2017 är att hitta nya kunder och samtidigt testa skalbarheten, säger Thomas Thard.

Den nya versionen utvecklades av Combitech efter förvärvet av Apptimates inkråm. Nu ska det enkelt gå att integrera krypteringen i olika applikationer, med hjälp av en så kallad drop-in modul – ett insticksprogram som fungerar direkt efter att det förts in.

– Vi tror att tjänsten är intressant för både den offentliga sektorn, vid upphandlingar till exempel, och den privata. Inte minst efter att EU:s nya dataskyddsförordning träder i kraft om ett år, säger vd Thomas Thard.

Saab Ventures är Hyker Securitys enskilt största ägare med en 49-procentig andel. Apptimates gamla ägare, däribland Tord Wingren och Anders Carlius, har 15 procent och resten tillfaller bolagets sex anställda, där Apptimates gamla manskap alltså ingår.

Hyker är Saab Ventures första satsning i Skåne. Tidigare har bolaget bland annat investerat i danska C-Leanship i Hørsholm.

Emiliano Strauss

I början av april i år startades cybersäkerhetsföretaget Hyker Security, samtidigt som Ideonbolaget Apptimate håller på att avecklas. Detta efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.