lördag 20 april 2024

inloggad som

ÅR Packaging knyter till sig franskt teknikbolag

Miljardkoncernen ÅR Packaging, med huvudkontor i Lund, ingår ett nära samarbete med franska Cypheme, som utvecklar ett digitalt skydd mot piratkopiering. Enligt planen ska ÅR Packaging även bli delägare i det franska teknikbolaget.

Piratkopiering av varor är ett problem som hamnar i förpackningsbranschens knä. Allt från elektronik till livsmedel och läkemedel förfalskas. I dag använder förpackningstillverkare olika metoder för att garantera återförsäljare och kunder att varan kommer från det företag som uppges på förpackningen. Det kan handla om att man sätter på QR-koder eller etiketter, eller utformar unik dekor som är svår att förfalska.

Framöver kommer dock de förpackningstillverkare som ingår i ÅR Packaging att få tillgång till ny digital teknik utvecklad av franska Cypheme.

– Ett unikt tryck på förpackningen från oss kan med hjälp av deras teknik kollas med avseende på om det är äkta eller ej. Med hjälp av en vanlig mobiltelefon kan till exempel butiksägaren scanna en yta på förpackningen, koppla upp sig och få verifierat att produkten är äkta, säger ÅR Packagings marknadschef Ingrid Lidbäck till Rapidus.

Tekniken bygger alltså på att förpackningen avläses visuellt av en app, men det som kontrolleras behöver inte vara synligt för blotta ögat.

– Vid tryckningen används särskilda komponenter som kan läsas av. Kombinationen av dessa trycktekniker och den digitala teknik som Cypheme tillhandahåller ger en lösning som inte finns i dag, säger Ingrid Lidbäck.

Tekniken kommer att visas upp på världens största förpackningsmässa, Interpack, som börjar på torsdag i Düsseldorf. Samarbetet innebär också att ÅR Packaging har för avsikt att bli delägare i Cypheme. Hur stor ägarandel det handlar om vill Ingrid Lidbäck dock inte avslöja.

ÅR Packaging har fyra svenska dotterbolag – Flextrus och Å&R Carton som båda har fabrik i Lund, Mediaköket i Helsingborg samt CC Pack med fabrik i Tibro. Dessutom har koncernen ett brittiskt dotterbolag, SP Containers. ÅR Packaging omsatte förra året 600 miljoner euro och har 3.000 anställda globalt, varav 350 i Lund.

Elin Andersson Rosenstock

Miljardkoncernen ÅR Packaging, med huvudkontor i Lund, ingår ett nära samarbete med franska Cypheme, som utvecklar ett digitalt skydd mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.